Saturday, February 24, 2024

 


Joga je odlična rutinska vaja za nosečnice, kot tudi za otročnice. Joga je veliko več kot zgolj premikanje mej vaši telesnih sposobnosti. V resnici je joga ena izmed najbolj starih metod lajšanja vsakodnevnega stresa. Ne samo, da je lajšanje stresa eden izmed pomembnih preventivnih dejavnikov v nosečnosti, izvajanje joge pomaga pri zavidljivi fizični kondiciji in prožnosti med porodom. Prožne mišice so zagotovilo, da bo vaša porodna izkušnja lažja in manj travmatična. Sprostitvene vaje joge pa vam bodo pomagale, da boste na porodu mirne in preudarne.

Obstaja več načinov vadbe, nekatere so osredotočene bolj na fizično sposobnost telesa, druge dajejo poudarek na psihični in duševni moči. Npr. obstaja poseben položaj, ki lajša jutranjo slabost, lajša bolečine povezane z vnetje ishiadičnega živca, ki v nosečnosti povzroča bolečine v križu. Redni tečaji joge v nosečnosti zmanjšujejo spremljajoče bolečine in telo pripravijo na rojstvo.
 

Posvetujte se z zdravnikom

Kot pri vsaki novi telesni aktivnosti v nosečnosti, se pred začetkom vaje posvetujte s svojim ginekologom. Pozorni bodite, da vaje po četrtem mesecu nosečnosti ne zajemajo položajev, ki zahtevajo ležanje na trebuhu ali hrbtu.

 

Pet osnovnih programov joge v nosečnosti

V nosečnosti obstaja pet osnovnih programov ali metod joge, ki vam lahko pomagajo v času zanositve. Prvi program zajema osnovne lažje vaje, ki delujejo na spolne organe in malo žličko (predel medenice). Vaje ne vplivajo na nosečnost, zagotavljajo pa lažji porod. Dihalne vaje zagotavljajo boljšo distribucijo hranil in kisika, ki sta potrebna za normalen in zdrav intrauterin razvoj ploda. Tretja metoda joge vključuje tehniki imenovani mudra in bandha. Tehniki sta pravzaprav telesna položaja, ki vplivata na energijo telesa in razpoloženje. Za mudro so značilni položaji prstov in rok, ki se položijo in ohranijo na določenem predelu telesa. Meditacija mudre se ponavadi izvaja v položaju lotosovega cveta. Mudro na vzhodu, še zlasti v budizmu, uporabljajo že nekaj tisočletji. Štejejo jo med duhovno hrano, ki tlakuje pot do razsvetljenja, zato je njen protistresni in pomirjujoči učinek za nosečnico pravi balzam. Meditacija vam bo pomagala pri reševanju skupnih strahov povezanih z nosečnostjo in porodom. Z jogo se boste še bolj povezali s še nerojenim otrokom. Popolna sprostitev lahko vodi v nidro (jogijsko spanje), ki v nosečnosti pomaga pri fizični in psihični sprostitvi.

Vadba joge v nosečnosti bo pozitivno vplivala na dolžino in kakovost spanca, dokazano reducira stres in tesnobo, poveča prožnost in mišično moč, ki jo potrebujete ob porodu, omili bolečine v križu, lajša dihanje, slabost in glavobole, ter bistveno zmanjša verjetnost rojstva pred predvidenim datumom poroda, uravnava krvni tlak med nosečnostjo in po porodu. Negativnih dejavnikov joge, ki bi vplivali na potek nosečnosti in razvoj ploda ni.

Naslednji prispevek

Kajenje v nosečnosti povezano z razvojem avtizma

13 junija, 2012 0