Wednesday, February 28, 2024

Razumeti naravo


Narava je poskrbela, da je naše telo odela s kožo in sluznico, ki varujeta vse, kar pokrivata. Ta večplastna prevleka varuje telo in kljubuje zunanjim vplivom. Žleze v koži omogočajo, da je ta vlažna, prožna in hladi naše telo, tanek sloj maščobe pa jo varuje pred škodljivimi vplivi in preprečuje njeno izsušitev. Sluznico ščiti tanek sloj sluzi. Pri obrambi proti mikroorganizmom obema prevlekama pomaga njuna kislost.

Normalen izcedek

Nožnica je povezava med zunanjim svetom in notranjimi rodili, ki ležijo zavarovani v mali medenici. Žleze proizvajajo sluz, ki čisti in ustvarja primerno okolje, podobno kot slina, ki čisti in ustvarja ustrezne razmere v ustni votlini. Zdravo sluznico nožnice naseljujejo bakterije vrste Lactobacillus, ki proizvajajo mlečno kislino in s tem omogočajo, da se škodljive klice ne morejo razmnoževati, saj jim kislo okolje (pH od 3,5 do 4,5) ne ustreza.
Vsaka ženska, zlasti v obdobju med puberteto in menopavzo, torej v rodni dobi, ima nekaj izcedka iz nožnice. To je povsem normalno fiziološko dogajanje. Takšen normalen izcedek je prosojen ali belkast, na zraku pa lahko porumeni.

Količina in lasnosti

Na količino in lastnosti izcedka vpliva več dejavnikov: menstruacijski ciklus, stres, nosečnost, spolna vzburjenost in jemanje nekaterih zdravil, skupaj s hormonsko kontracepcijo.
Največ sluzi je sredi menstruacijskega ciklusa, v času ovulacije. Ta sluz je značilna, saj je prozorna, steklasta in se vleče kot nitka, kar v času, ko je jajčece pripravljeno na oploditev, semenčicam olajša pot do maternice. Številne ženske opažajo večje izločanje sluzi tudi tik pred menstruacijo in med nosečnostjo vse to zaradi vpliva hormonov. Tudi kislost nožnice niha. Najmanjša je tik pred menstruacijo in med njo, zmanjša se tudi med nosečnostjo, zato je takrat možnost okužbe večja. Tudi semenska tekočina in raba spermicidov zmanjšata kislost nožnice. Takšen izcedek iz nožnice je torej samo povečana količina normalnega izločka in sam po sebi ni znak bolezni. Med ženskami se je za to stanje udomačil izraz beli tok.

Draženje

Toda tudi normalen beli tok lahko povzroči draženje in vnetje sluznice, zlasti če ga spremljajo mehanski ali kemični dražljaji. Sintetične tkanine, ki zadržujejo v vlago in toploto, ter mehansko drgnjenje, do katerega pride zaradi neustreznih krojev in grobih šivov, sta najpogostejša spremljajoča dejavnika. K vnetju lahko pripomorejo tudi neustrezna sredstva za intimno higieno, kozmetični pripravki, pralni praški, mehčalci, kemično prepojeni higienski vložki, klorirana voda v bazenih in še bi lahko naštevali.

Pozor, težave!

Vsaka stvar, ki zmoti ravnovesje, bodisi da gre za lokalne dejavnike ali posredno za “nered” drugod v telesu, sproži spremembe v notranjem okolju nožnice in s tem ustvari razmere, v katerih je sluznica dovzetnejša za škodljive vplive iz zunanjega sveta. Kadar se kislost zmanjša, se klice, ki so morda navzoče že dalj časa, razmnožijo ter povzročijo vnetje z vsemi neugodnimi posledicami in težavami, ki jih občuti ženska. Izcedka je občutno več, spremenijo se tudi njegova barva, gostota in vonj. Pojavi se srbenje ob vhodu v nožnico ali/in pekoča bolečina, ki je običajno hujša med uriniranjem ali spolnim odnosom. Kožica sluznice postane rdeča, otekla in boleča na dotik, lahko se pojavijo izpuščaji. V takšnem primeru je potreben ginekološki pregled, s katerim skušamo ugotoviti vzrok vnetja in ga ustrezno zdraviti, zato nikar ne oklevajte in poiščite ustrezno pomoč.

NAJPOGOSTEJŠI VZROKI VNETJA

Bakterijska vaginoza

To je najpogostejša okužba nožnice. Sluznico nožnice že sicer naseljuje veliko bakterij. Laktobacili omogočajo, da je sluznica zdrava ter preprečujejo razraščanje drugih bakterij in glivic, ki lahko povzročijo vnetje. Kadar se število laktobacilov zmanjša in se prevesi v korist drugih klic (Gardnerella vaginalis, Peptostreptococcus &), lahko pride do vnetja. Neposrednega vzroka za te spremembe ne poznamo. Pogosteje se pojavlja pri ženskah, ki imajo več spolnih partnerjev, spolno prenosljive okužbe ali pa uporabljajo maternični vložek.
Bakterijska vaginoza ne spada med spolno prenosljive okužbe, ker se pojavlja tudi pri monogamnih ali celo spolno neaktivnih ženskah.
Značilni znaki so tekoč (bel, siv ali rumen, moten, lahko tudi penast) izcedek z neprijetnim vonjem po ribah, ki je še izrazitejši po spolnih odnosih, ki jih spremlja pekoč občutek s srbečico. Znaki vnetja lahko za nekaj časa izginejo, tudi če okužbe ne zdravimo. V tem primeru obstaja povečano tveganje, da bo pozneje prišlo do vnetja medeničnih organov predvsem maternice, jajcevodov ali jajčnikov , pri nosečnici pa do vnetja plodovih ovojev (in s tem do spontanega splava oziroma prezgodnjega poroda) ali poporodne okužbe maternice.
Zdravila, ki jih uporabljamo za zdravljenje bakterijske vaginoze, so metronidazol (Fasigyn, Flagyl, Efloran) in klindamicin (Klimicin, Dalacin). Večino vnetij pozdravimo z lokalnim zdravljenjem v nožnici, če pa to ne prinese uspeha, se odločimo za sistemsko zdravljenje s tabletami. Vnetje se rado ponavlja, zato je včasih potrebno dolgotrajno zdravljenje.
Priporočamo uporabo nožničnih vložkov, ki vsebujejo mlečno kislino in s tem vzpostavljajo ustrezno kislost nožnice, kar ovira razraščanje neželenih bakterij.

Glivično vnetje – kandidiaza

Glivice, najpogosteje Candida albicans, normalno živijo na koži ali v črevesju. Od tu se okužba lahko razširi v nožnico. Glivice pogosto najdemo pri nosečnicah, debelih ženskah in sladkornih bolnicah. Večja verjetnost glivične okužbe obstaja pri bolnicah, ki imajo okvarjen imunski sistem (aids, zdravljenje s kortikosteroidi, kemoterapevtiki &) ali se zdravijo z antibiotiki, ki uničujejo obrambno nožnično floro. Pogostejše je tudi po menopavzi, zlasti pri ženskah, ki uporabljajo hormonsko nadomestno zdravljenje.
Znaki: izcedek postane obilen, bel ali zelenkast, gost, podoben skuti, včasih pa na sluznici nožnice in zunanjega spolovila nastanejo prave obloge. Koža in sluznica sta pordeli in otekli. Značilna, a ne nujna znaka sta močan srbež in pekoča bolečina, ki je močnejša med spolnimi odnosi ali uriniranjem.
Zdravljenje: Glivično vnetje izzveni tudi brez zdravljenja, vendar se zelo rado in pogosto ponavlja. K sreči ne pušča trajnih posledic in ne vodi k zapletom, saj se glivice ne selijo v notranja rodila. Zdravimo ga lokalno, za kar so na voljo številna protiglivična zdravila. Predpisujemo klortimazol (Canesten), mikonazol (Giynodaktarin) in nistatin (Geonistin). Vedno uporabimo kombinacijo nožničnih vložkov ali vaginalet in mazila za zunanje spolovilo.
Pomembno je, da zdravljenje traja dovolj dolgo (en teden brez prekinitve). Glivičnega vnetja ne zdravimo v času menstruacije, med zdravljenjem se je treba tudi odreči namakanju v vodi (kadi, bazenu) in spolnim odnosom. Sočasno rabo mazilo svetujemo tudi za partnerja, ker se lahko okužba prenese tudi s spolnim odnosom. Kandidiaze ne uvrščamo med spolno prenosljive okužbe, ker so poti prenosa večinoma drugačne (bazeni, savne, tople in vlažne skupne slačilnice, skupne brisače).
Če se glivično vnetje nožnice ponavlja, lokalno zdravljenje kombiniramo s sistemskim. V takšnih primerih predpisujemo kapsule flukonazola (Diflucan, Diflazon), ki lahko v preventivnih odmerkih tudi dolgoročno preprečijo ponavljanje bolezni.

Trihomoniaza

Povzroča jo protozoa bičkar Trichomonas vaginalis.
Znaki: za obolenje je značilen zelo obilen, penast, rumeno zelen izcedek iz nožnice, ki je zelo neprijetnega vonja. Sluznica je pordela in otekla, vnetje pa spremlja pekoč občutek. Pogosto je vneta tudi sečnica, zato ženske pogosto sili na vodo in jih peče pri uriniranju. Pri moških trihomonas povzroči vnetje sečnice ali pa jim ne povzroča nobenih težav. Bičkar se najpogosteje prenaša s spolnimi odnosi, zato sodi med spolno prenosljive okužbe. V vlažnem okolju preživi 24 ur, zato je možen tudi prenos z brisačami in kopalkami okužene osebe.
Zdravljenje: zdravimo z metronidazolom v obliki tablet (Fasygin, Flagyl, Efloran), vedno oba partnerja hkrati.

Klamidija

Znaki: bakterija Chlamidia trachomatis ženskam najpogosteje ne dela nobenih težav, lahko pa povzroči rumen, gost, gnojen izcedek iz nožnice, pogostejše siljenje na vodo in bolečine pri uriniranju. Pri moških povzroča nespecifično vnetje sečnice. Pomembno je, da pogosto prodira v notranja rodila, kjer lahko pride do vnetja, ki v nekaterih primerih povzroči zmanjšano plodnost in večje tveganje za zunajmaternično nosečnost. Prenaša se s spolnimi odnosi, zato jo uvrščamo med spolno prenosljive okužbe.
Zdravljenje: zdravimo jo sistemsko z antibiotiki azitromicinom, doxycilinom, eritromicinom (Sumamed, Zitrocin, Azibot; Vibramycin; Erythromicin), vedno oba partnerja hkrati.

Gonoreja

Obolenje, ki ga povzroča Neisseria gonorrheae, je tudi spolno prenosljiva bolezen.
Znaki: v začetni fazi lahko poteka neopazno. Pri moških se kaže kot gnojno vnetje sečnice, ženske pa opažajo gnojen, rumen in gost izcedek iz nožnice ter bolečine pri uriniranju zaradi vnetja sečnice.
Zdravljenje: če gonoreje ne zdravimo, lahko povzroči vnetje notranjih rodil, to pa ima lahko za posledico zmanjšano plodnost. Zdravimo jo podobno kot klamidijsko okužbo.

Pred spolno prenosljivimi okužbami se najbolje zavarujemo z zvestobo enemu partnerju in z rabo kondomov, ki že dolgo niso več samo kontracepcijski pripomoček.

KAJ LAHKO ŽENSKE STORIJO SAME

Kopanje

Pri kopeli, zlasti pri uporabi masažnih kopeli prodre voda v nožnico, spere z nje zaščitno sluz in uniči kislost ter s tem oslabi njeno naravno obrambo. Če ste občutljivi, se raje prhajte ali umivajte v bideju, za intimno nego pa uporabljajte kakovostne pripravke, ki s svojim pH (od 3,5 do 4,5) ne sušijo kože in ohranjajo potrebno kislost.
Pri kopanju v bazenu se lahko okužite s klicami in glivicami, ker bazen uporablja veliko ljudi. Vodi dodajajo klor, ki jo sicer razkužuje, hkrati pa draži in suši občutljivo sluznico. Zato ženskam, ki imajo pogosto vnetje nožnice, ne priporočamo obiskovanja bazenov in masažnih kopeli.
Med menstruacijo je kanalček materničnega vratu odprt, zato je takrat nevarnost, da se okužite, še večja. Škodljive klice lahko prodrejo globlje v rodila in tam povzročijo vnetje, zato se v takšnem primeru kopanju raje izognite.

Umivanje, intimna higiena

Umivanje naj ne bo prepogosto zadošča enkrat na dan, le izjemoma pogosteje, denimo med menstruacijo. Izbira sredstev za intimno nego je velika. Pomembno je, da znaša pH sredstva od 3,5 do 4,5, kar je vedno označeno na embalaži. Tovrstna sredstva so na voljo v lekarnah in bolje založenih drogerijah.
Odišavljeni robčki, pršila ipd. vsebujejo alkohol, ki draži občutljivo sluznico, zato jih ne priporočamo, lahko pa uporabljate kakovostne robčke za nego občutljive dojenčkove kože.
Sedeče kopeli in izpiranje nožnice z vodo z različnimi dodatki, ki je ponekod še vedno v navadi, odsvetujemo, saj s tem uničite naravno obrambo sluznice. Nožnico lahko očistite z nožničnimi vložki, ki vsebujejo mlečno kislino. Kura naj traja sedem dni. Vsak večer potisnite svečko globoko v nožnico, kjer se bo raztopila, očistila in zakislila nožnico ter umirila sluznico, da bo odpornejša. Takšna nega je povsem neškodljiva priporočamo jo tudi nosečnicam. Svečke dobite v lekarni (Vagisan).
Brisača naj bo mehka in vpojna tako preprečite, da poškodbe sluznice. Uporabljajte jo samo vi in jo pogosto menjajte. Tudi toaletni papir naj bo mehak in vpojen. Brišite se vedno od nožnice proti danki, da ne boste v nožnico zanesli škodljivih klic iz črevesa. Tega naj se naučijo že majhne deklice. Če je le možno, se po opravljeni potrebi, zlasti veliki, umijte. Najbolj pripraven za to je bide.

Vložki, tamponi

Sodobni vložki so zelo vpojni, čeprav so tanki. Prepojeni so s posebnimi kemičnimi snovmi, ki pri občutljivih ženskah lahko povzročijo kemično draženje in vnetje. To zlasti velja za mini vložke, ki jih ženske uporabljajo vsak dan. V takem primeru je primernejše uporabiti klasične bombažne vložke ali blazinice vate.
Tamponi omogočijo, da zunanje spolovilo ni izpostavljeno kemičnim in mehanskim dražljajem, ker menstrualno kri zberejo že v nožnici. Če tampone menjavate dovolj pogosto in pri tem skrbite za higieno (umivanje rok in spolovila), z njimi ne morete povzročiti vnetja. Če že imate vnetje nožnice ali se vam to pogosto ponavlja, med menstruacijo raje uporabite vložke.

Perilo, obleka

Sintetične tkanine ne vpijajo tekočine in večinoma ne prevajajo toplote, zato je koža pod njimi ves čas vlažna in pregreta. To že samo po sebi zadošča, da se vname. Poleg tega ustvarja ugodne razmere za razraščanje klic, ki dodatno prispevajo k vnetju. Perilo naj bo iz naravnih vlaken, mehko, vpojno in udobno. Poskrbite, da ga boste redno menjavali. Grobi šivi in nekateri kroji oblačil ali perila lahko povzročijo drgnjenje, zlasti pri sedenju, hoji in kolesarjenju. Koža in sluznica se poškodujeta, zato za občutljive ženske nikakor niso primerni.

Vir: www.viva.si

Kategorija:   Novice, Telo in koža
Naslednji prispevek

Modne zapovedi letošnje jeseni

13 junija, 2012 0