Thursday, April 18, 2024

Sadje in zelenjava je bogata s polifenoli, antioksidanti, ki se nahajajo v številnih drugih živilih npr. čokoladi, vinu in čaju.  


Raziskovalci iz University of Scranton v ameriški zvezni državi Pensilvaniji so odkrili, da visoko vsebnost antioksidantov vsebujejo tudi polnozrnata žita in kokice.

Vodja raziskave dr. Joe Vinson pravi: »Pred tem so raziskovalci mislili, da so vlakna aktivna sestavina, ki je zaslužna za pozitiven učinek žit za naše zdravje. Zasluge za znižanje tveganje za nastanek raka in kardiovaskularnih bolezni so prav tako pripisovali omenjenim vlakninam.«

»Nedavno smo odkrili, da pa so polifenoli pomembnejši!« je še dodal.  

Polnozrnata žita, na kar nakazuje ime, so nezmleta žitna zrna, z razliko od ostalih zrnc pri katerih se pri rafinaciji odstrani ovoj, na kar sledi posledična izguba vlaknin, vitaminov, mineralov in fitokemikalij.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Z zelenim čajem proti raku na želodcu

13 junija, 2012 0