Saturday, July 27, 2024

Sadje in zelenjava je bogata s polifenoli, antioksidanti, ki se nahajajo v številnih drugih živilih npr. čokoladi, vinu in čaju.  


Raziskovalci iz University of Scranton v ameriški zvezni državi Pensilvaniji so odkrili, da visoko vsebnost antioksidantov vsebujejo tudi polnozrnata žita in kokice.

Vodja raziskave dr. Joe Vinson pravi: »Pred tem so raziskovalci mislili, da so vlakna aktivna sestavina, ki je zaslužna za pozitiven učinek žit za naše zdravje. Zasluge za znižanje tveganje za nastanek raka in kardiovaskularnih bolezni so prav tako pripisovali omenjenim vlakninam.«

»Nedavno smo odkrili, da pa so polifenoli pomembnejši!« je še dodal.  

Polnozrnata žita, na kar nakazuje ime, so nezmleta žitna zrna, z razliko od ostalih zrnc pri katerih se pri rafinaciji odstrani ovoj, na kar sledi posledična izguba vlaknin, vitaminov, mineralov in fitokemikalij.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Pripravite kožo na jesen in zimo

13 junija, 2012 0