Saturday, June 15, 2024

Šestdeset mladih vojakov kadilcev je mesec dni dobivalo 85 gramov mandljev, drugi pa kos svinjine enake energetske vrednosti (500 kcal). Ko so jim izmerili biomarkerje oksidativnega stresa v krvi in urini se je izkazalo, da dnevno uživanje mandljev ščiti pred nevarnimi posledicami cigaretnega dima. Mandlji namreč vsebujejo precej antioksidantov.


Kaj je oksidativni stres?

Oksidativni stres se v organizmu pokaže potem, ko je bil organizem dalj časa podvržen oksidantom ali je prišlo do zmanjšanja antioksidativne sposobnosti organizma.
Plodovi mandljevca so najboljši naravni vir vitamina E. Vitamin E pa je po nekaterih virih najmočnejši znani antioksidant in učinkovito veže proste radikale v telesu. Do tega lahko pride, če človek intenzivno trenira, če v svoje telo dobi premalo antioksidantov, če nezdravo živi (kajenje, uživanje drog, pitje alkohola) ali pa v primeru, ko nekdo doživi emocionalni stres.Tako v telesu ni več zadosti antioksidantov, ki bi varovali in popravljali poškodbe, ki jih povzročajo prosti radikali. Oksidativni stres je večkrat povezan ali pa vodi v nastanek reaktivnih vrst kisika (ROS).

Vir: 24ur.com 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Sperma iz kostnega mozga

13 junija, 2012 0