Friday, July 19, 2024

Potem, ko so na School of Tropical Medicine v Liverpoolu analizirali več kot 9.000 nosečnic, so britanski znanstveniki ugotovili, da različne kemikalije, ki so v cigaretah onemogočajo implantacijo moških embrijev v materico.


Cigaretni dim je najverjetneje glavni krivec tudi, da pride do zamujenega valovanja hormonov, ki so potrebni za sprostitev ženskega jajčeca.

V raziskavi so dokazali, da kajenje spremeni ravnotežje hormonov v nosečnosti, še posebej estrogena.

Zarodek bolj občutljiv na kemikalije

Zarodek zaradi izjemno aktivnih presnovnih procesov reagira na sestavine cigaretnega dima mnogo intenzivneje kot odrasle osebe. Zato se lahko poveča tveganje za spontani splav, prezgodnji porod, manjšo porodno težo, manjši obseg glave, prirojene napake. Po porodu pa so otroci tudi dovzetnejši za razvoj pelodnega nahoda in alergij nasploh.

Otroci iz družin kadilcev v primerjavi z otroki iz nekadilskih družin pogosteje obolevajo tudi za vnetjem srednjega ušesa, astmo, okvaro zob, glavobolov in bolečin v trebuhu.

Nevarno pasivno kajenje

Možnost, da bi ženska imela moškega potomca se zmanjša tudi v primeru, če je ženska podvržena pasivnemu kajenju.

Vdihavanje nikotina povzroči različne krče in zožitev arterij in tako do samega krča lahko pride tudi v maternici in v posteljici. Zaradi krčev in zožitve arterij pa se zmanjša količina kisika in hrane, ki ju otrok prejme.

Partnerja, ki ne kadita imata več možnosti za zanositev

Če si želite otroka, boste zanosili hitreje, če s partnerjem ne kadita ali pa postaneta nekadilca. Ko prekinete s kajenjem, bo plodnost v roku nekaj mesecev na isti ravni kot pri ljudeh, ki niso nikoli kadili. 

Vir: 24ur 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Skrivnostna smrt novorojenčkov v Sarajevu

13 junija, 2012 0