Saturday, April 13, 2024

Menopavza je v navezi s staranjem naraven biološki proces. Delovanje jajčnikov se počasi izčrpa s popolnim prenehanjem sinteze tako ženskih spolnih hormonov (estrogen in progesteron), kot moških spolnih hormonov (andreogen –testasterona in DHEAS). Številne ženske gojijo povsem napačno predstavo o naravi in učinkih menopavze. V kulturah, ki k menopavzi pristopajo z manj bojazni, simptomov pravzaprav ne jemljejo resno, menopavza pa se pričaka kot prehod v varnejše in modrejše življenjsko obdobje.


 

Menopavza ni endokriniloška bolezen, ampak povsem naraven biološki proces.

 

Simptomi

 

Pravzaprav so pre-, peri- in postmenopavza odgovor organizma na pomanjkanje estrogena. Prvi simptom perimenopavze je sprememba rednega menstruacijskega cikla. Čas med ciklom se krajša ali daljša, ali pa se menstruacijska krvavitev v kakšnem mesecu sploh ne pojavi. Ponavadi so krvavitve šibkejše, čeprav pa se lahko pri daljših ciklih, pojavijo tudi obilnejše in neznačilne krvavitve. Ostali simptomi so:

 

  • Navali vročine (valunga ali fumada), nočna znojenja
  • Vaginalne spremembe in spremembe urogenitalnega trakta v smislu atrofije ali tanjšanja vaginalnega tkiva, suho in neprožno vaginalno tkivo, ter občutljivost na okužbe
  • Psihične motnje: hitre spremembe razpoloženja, utrujenost, nespečnost, otežena koncentracija, glavobol
  • Izguba elastičnosti kože
  • Osteoporoza in kardiovaskularne bolezni

 

Splošno zdravje žensk v menopavzi ni odvisno samo od vsebnosti estrogena in progesterona, temveč tudi od vsebnosti moških spolnih hormonov ali androgenih hormonov kot sta DHEA in testosteron. Vsebnost moških spolnih hormonov se povezuje s spolno slo in reakcijo, ter splošnim zdravstvenim stanjem. Androgene hormone pri ženskah ne izločajo samo jajčniki, temveč tudi nadledvična žleza, koža, maščobno tkivo, lojnice, mišice, možgani in hipofiza. Postopni prehod je odvisen od uravnoteženega delovanja nadledvične žleze, ki prevzema izločanje hormonov.

 

Naj ne bo preveč opozorilo, da na slabše delovanje nadledvične žleze vplivata čustvena izčrpanost in nepravilna prehrana. Do pravih pogojev, v tem prehodnem obdobju  vzpostavljanja ravnotežja žlez z notranjim izločanjem, bo najbrž potrebna hormonska, prehranska, emocionalna in druga podpora.

 

Ženske to obdobje doživljajo različno. Vse je odvisno od številnih dejavnikov: pričakovanj, kulture sredine, katera vpliva na vašo lastno samopodobo in prehrane. Kljub vsemu pa moderna ženska v menopavzi čuti določeno nelagodje in nekatere problematične simptome. Moderni časi so postregli s široko možnostjo blaženja teh simptomov – od naravnih hormonov, homeopatije, pa vse do hormonske nadomestne terapije. Idealen prehod skozi perimanopavzo sloni na izbiri uporabe najboljšega kar je za metabolizem hormonov na voljo v sodobni medicinski znanosti, gostoto kostne mase in zdravjem srca v kombinaciji s komplementarnimi vzhodnimi metodami – od meditacije do akupunkture in zdravilnih zelišč, vse v duhu omogočiti optimalno individualno terapijo.

http://youtu.be/HOzQSkB87Xg

Literatura:

1. Runnebaum B. Rabe T. Gynäkologische Endokrinologie. Springer Verlag Berlin Heidelberg New York 1994.
2. Rudolf K. Hormonsubstitution im Klimakterium. Der Gynäkologe 1996; 29:315-331
3. Lauritzen C. Richtlinien für die Verschreibung von Oestrogenen/Gestagenen in Klimakterium und Postmenopause. Frauenarzt 1997; 4:682-686

Kategorija:   Menopavza, Novice
Naslednji prispevek

Telesna aktivnost proti valungam

14 julija, 2012 0