Thursday, June 20, 2024

Razmišljate kaj vse se dogaja v telesu med ovulacijo? Veste kdaj ovulacija nastopi in kako dolgo traja? Slednje razkrivamo v spodnjih vrsticah.


Ovulacija je enkrat mesečni proces v menstrualnem ciklu in predstavlja čas, ko je žensko telo pripravljeno na materinstvo. V tem času hormonske spremembe vplivajo na sprostitev jajčeca in jajčnika. Jajčece sicer med ovulacijo zaradi menstrualne krvavitve ni oplojeno.

Dozorelo jajčece med ovulacijo se iz folikla v enem od jajčnikov poda na pot po jajcevodu do maternice. To je menstrualni čas, ki je najbolj ploden, saj je v tem trenutku jajčece pripravljeno na oploditev moškega spermija. Sprostitev jajčeca imenujemo lutealna faza, v času katere se v ženskem telesu dogaja marsikaj. Začne se ko se ovolucija konča in konča en dan pred menstruacijo. Povprečno trajanje te faze je od 10 do 16 dni, kar pa se od ženske do ženske razlikuje. Temperatura telesa se takrat nekoliko poveča zato, da ustvari primerno okolje za ugnezdenje jajčeca. V materničnem vratu se proizvede tudi sluz, rumenkaste ali bele barve.

Kdaj nastopi ovulacija?

Čas ovulacije je dobro predvideti sploh takrat, ko načrtujete nosečnost. Najbolj plodni dnevi bi naj bili en dan pred in na sam dan ovulacije, saj jajčece živi le 24 ur. Povečana plodnost pa naj bi bila tudi do 5 dni pred, in 2 dni po ovulaciji, saj moški spermi lahko v ženskem telesu preživi več dni. Nastop ovulacije je 14 dni pred začetkom novega menstrualnega cikla, kar pa lahko variira. Najbolj očiten znak po katerem prepoznate nastop ovulacije je izcedek iz nožnice, ki je na začetku ciklusa moten, lepljiv in v manjših količinah, kar se pred plodnim obdobjem poveča in postane bistrejši.

 

Poznavanje menstrualnega ciklusa in plodnih dni vam lahko pomaga pri razumevanju vašega telesa in sprememb, ki jih doživljate.

 

 

Kategorija:   Nosečnost, Ovulacija
Naslednji prispevek

Zakaj bi morala vsaka nosečnica opraviti test NIFTY?

12 novembra, 2019 0