Wednesday, February 28, 2024

Šesta otroška bolezen je akutna nalezljiva bolezen z izpuščaji, ki jo povzroča herpesvirus. Okužba se prenaša s slino, zanjo pa po navadi zbolijo dojenčki. 


Šesto otroško bolezen poznamo kot virusno obolenje dojenčkov, ki je sicer zelo podobna peti otroški bolezni. Razlikujeta se v višini telesne temperature, ki lahko v primeru šeste bolezni naraste kar do 40 °C. Najvišje vrednosti se pojavijo ob nastopu bolezni, zato je nujno, da telesno temperaturo otroku nemudoma začnemo zniževati. Pri otrocih do starosti dveh let lahko pride do vročinskih krčev, sama povišana temperatura pa je lahko dokaj vztrajna (tudi do 3 dni). Dodatne zaplete lahko povzroči vnetje dihalnih poti.

Ob padcu temperature nato nastopi značilen rdeči izpuščaj, kar pa je znak, da otrok ni več kužen. Čas od okužbe do pojava bolezenskih znakov (inkubacijska doba) je v povprečju 10 dni. Nežen izpuščaj sicer ne srbi in na pritisk zbledi. Mine pa v dobi enega do štiri dni.

Glavni simptomi so močno povišana telesna temperatura, ki traja do 3 dni, po njeni normalizaciji pa pojav rdečega izpuščaja po celem otrokovem telesu; izpuščaj se lahko kaže tudi v obliki drobnih pikic, ki prizadenejo kožo celotnega otrokovega telesa.

Rezultat iskanja slik za šesta otroška bolezen

Kako lahko ukrepamo?

Kadar nastopi šesta bolezen, ki jo najbolj goreče spremlja visoka vročina je ključnega pomena, da jo aktivno skušamo zniževati. Pomembno je, da otroku priskrbimo tudi dovolj tekočine ter tako preprečimo dehidracijo. Velikega pomena je tudi počitek, ki prispeva k hitrejšemu okrevanju.

Kategorija:   Bolezni, Otroške bolezni, Zdravje
Naslednji prispevek

Se otroka loteva škrlatinka?

7 avgusta, 2019 0