Saturday, December 2, 2023
11 julija, 2022

Kaj je spina bifida in kako se zdravi?

By 0 941 Views

Spina bifida je bolezen, pri kateri se otrokova vretenca ne izoblikujejo popolno, zadajšnji del hrbtenice je nezaraščen. Omenjena anomalija je zelo pogosta. Simptomi, ki se kažejo pri tej obliki SB so: povečana poraščenost nad prizadetim mestom, nabiranje maščobnega tkiva, zadebelitev kože in razširitev kapilar. Defekt se nahaja na ledvenemu delu hrbtenice. Motnja je blaga in redko kaže hujše simptome. Številni ljudje niti ne vedo, da imajo Bifido okulto. V kasnejšem življenju se lahko pojavijo simptomi, ki nastanejo zaradi tumorjev maščobnega tkiva, izrastkov ali motenega razvoja hrbtnega mozga. Lahko se pojavijo motnje pri opravljanju male in velike potrebe, ter znaki poškodb živčevja, motorike in občutljivosti.


Kako se postavi diagnoza?

Diagnoza se pogosto postavlja z UZ pregledom v času nosečnosti in na osnovi povišane koncentracije alfa-feto proteinov. V številnih primerih se SB prepozna šele ob rojstvu. Za postavitev diagnoze se lahko uporablja rentgen, lumbalna mielografija, magnetna resonanca (MR), CT in elektromiografija.

Kakšen je potek zdravljenja?

SB se zdravi z medikamentno terapijo in/ali operativnim posegom. Priporoča se zgodnje zapiranje hrbtenjače in zdravljenje hidrocefalije, v primerih, da ta obstaja. Takoj ko se otrok rodi, je potrebno prizadeto območje prekriti s sterilno gazo in otroka napotiti v enoto intenzivne nevrokirurške nege, kjer se pričnejo priprave za kirurški poseg. Poudariti je potrebno, da operacija služi kot preventivni poseg pred možnimi infekcijami ali dodatnimi travmami hrbtenjače in ne za vzpostavljanje funkcij, ki po rojstvu niti niso obstajale. Hidrocefalija se zdravi z odstranitvijo vzrokov zanjo. Poleg fizikalne terapije in zgodnjega kirurškega posega je potrebno zdravljenje inkontinence in nošenje ortoze oz. opornice za noge ali hrbet.

Kategorija:   dojenček