Saturday, December 2, 2023


VBAC je kratica za angleški izraz Vaginal Birth After Ceasarean delivery. Po slovensko pa temu pravimo: poskus vaginalnega poroda po predhodnem carskem rezu

Če ni nobene nove indikacije za carski rez v nosečnosti, ki sledi predhodnemu carskemu rezu, priporočamo poskusni vaginalni porod. To je porod, ki poteka po istih kriterijih kot pa porod brez predhodnega carskega reza. Razlika je le v tem, da sta spremljanje in nadzor takega poroda izredno skrbna in da se v vprašljivih primerih prej odločimo za dokončanje s carskim rezom, kot pa bi se pri klasičnem vaginalnem porodu. 

Prednosti VBAC za otroka in za mamo: 

Otroci rojeni po naravni poti so običajno rojeni kadar so pripravljeni, medtem ko pri carskem rezu so večinoma rojeni prezgodaj. Novorojenčki rojeni s carskim rezom so povprečno lažji, imajo nižjo gestacijsko starost ter večina carskih rezov je opravljenih pred samim »začetkom« poroda. Novorojenčki rojeni vaginalno so manj dovzetni za nastanek dihalnih stisk oziroma drugih respiratornih obolenj, ker se med porodom plodov prsni koš stisne in posledica tega je iztis tekočine iz pljuč. Otrokom rojenim z vaginalnim porodom je omogočen hitrejši stik z mamo, saj je po carskem rezu žensko najprej potrebno zašiti in šele ko se prebudi lahko pride v stik z otrokom. Ženska po vaginalnem porodu oz. po VBAC po prihodu domov ne okreva po operaciji, nima pooperativne rane in pooperativne bolečine in zato se lahko bolj posveti svojemu otroku.

Po uspešnem VBAC je običajno ležalna doba krajša in stopnja obolevnosti matere je manjša. Če ženska po predhodnem carskem rezu rodi vaginalno, je v naslednjih nosečnostih verjetnost uspešnega vaginalnega poroda večja. S psihološkega vidika so ženske po uspešnem VBAC v večini primerov bolj zadovoljne same s seboj, uspešen VBAC pa je povezan tudi z manjšo pojavnostjo poporodne depresije. Tudi dojenje po vaginalnem porodu hitreje steče, saj je prvo pristavljanje možno že takoj v porodni sobi. 

Priporočila za stimulacijo poroda se razlikujejo:

Stimulacija VBAC s pripravki oksitocina ali amniotomijo (predrtje plodovih ovojev) nista prepovedana, vendar je v tem primeru strožji nadzor porodnice in ploda. Sprožitev in pospeševanje nasploh zahtevata dodatno pazljivost, poostren nadzor porodnice in ploda ter aktivno spremljanje nenapredovanja poroda pri VBAC. Če zgodaj prepoznamo slabo napredovanje poroda nam to omogoča hitrejše ukrepanje in s tem tudi zmanjšamo možnost nastanka zapletov.

Katere pa so kontraindikacije za VBAC? 

•          Predhodna ruptura (raztrganina) maternice, 

•          Vzdolžni ali T rez na maternici, 

•          Nepravilna vstava ploda, 

•          Placenta previa (predležeča posteljica), 

•          Krajše obdobje od 24 mesecev od zadnjega carskega reza (večja verjetnost rupture uterusa), 

•          Preeklampsija, 

•          Visok ITM (nad 40),

Uspešnost vaginalnega poroda po predhodnem carskem rezu je 50-85%, vendar je odvisna od več dejavnikov. Uspešnost je večja v primerih, ko je ženska že rodila vaginalno, kadar je bil predhodni carski rez narejen zaradi naključne indikacije (npr. nepravilna vstava, predležeča posteljica) ali ko se porod začne spontano . 

Naslednji prispevek

Tudi tebi paše nekaj kislega?

9 oktobra, 2021 0