Thursday, July 18, 2024

Nosečnost traja 40 tednov. Okoli 5 tedna plodu začne biti srček, do 12 tedna pa se v grobem razvijejo vsi organski sistemi. Plod ves čas plava v tekočini – plodovnici. Proti koncu nosečnosti, ko plod pridno raste, začne primanjkovati prostora.


Najbolj pogosta lega v kateri je plod med porodom je glavična. To pomeni, da je otrokova glavica v medeničnem izhodu in se bo porodila prva. Po navadi se pri prvorodkah (ženskah ki imajo prvega otroka) otrok obrne v glavično lego že v 8 mesecu nosečnosti. Medtem ko se pri večrodkah (ženskah ki so rodile že dva ali večkrat) to lahko zgodi tudi 1 teden pred porodom.

Včasih pa se otrok v maternici ne obrne in ostane v medenični vstavi. Torej je na medeničnem izhodu otrokova ritka. Čeprav se porod opravlja tudi v medenični vstavi, je le ta bolj zahteven in ga ne prakticirajo v vseh porodnišnicah.

Medenično vstavo lahko zdravnik poskusi popraviti z zunanjim obratom. To je povsem varni zunanji poseg, ki se opravi v porodnišnici ali pri ginekologu. Ginekolog, ki je posebej priučen zunanjega obrata poskuša s pomočjo dlani plod obrniti v pravilno lego.

Zunanji obrat ni boleč, lahko je le rahlo neprijeten za mamo. Prav tako ne povzroča pretiranega stresa otroku. S pomočjo CTG naprave otroka spremljajo pred in po obratu, da zagotovijo njegovo varnost.

Žal pa zunanji obrat ni vedno uspešen. In v takem primeru je pomembno, da se dobro izobrazimo o poteku medeničnega poroda in se nanj dobro pripravimo.

Naslednji prispevek

Test NIFTY: kdaj in zakaj?

24 januarja, 2019 0