Wednesday, April 17, 2024

Možni povzročitelji vaginalnih krvavitev v prvem tromesečju nosečnosti:


PAP test: številne ženske lahko nosečnost preseneti, v zadnjem letu ali dveh pa niso opravile preventivnega PAP testa. Bris materničnega vratu v zgodnji nosečnosti lahko povzroči blago in hitro minljivo vaginalno krvavitev, ki se kaže v rahlo rjavem izcedku.

Implantacijska krvavitev: Okoli 30% nosečnic, se nekje od šestega do dvanajstega dneva po oploditvi, sreča z implantacijsko krvavitvijo. Do implantacijske krvavitve pride v času, ko se oplojeno jajčece (zigota) ugnezdi v maternično sluznico. Krvavitev je lahko blaga oz. nekoliko obilnejša, vendar vedno volumsko manjša kot menstrualna krvavitev, ki lahko traja nekaj dni.

Spolni odnosi: Hormonske spremembe botrujejo tudi fizičnim spremembam v sami vagini in vaginalni flori. Vaginalna sluznica je tanjša, manj vlažna in bolj občutljiva. Penetracija lahko poškoduje občutljivo tkivo, ter povzroči krvavitve. Če spolni odnosi v prvem tromesečju nosečnosti povzročajo vaginalne krvavitve, abstinirajte ali uporabite lubrikant. Po prvih treh mesecih nosečnost se ponavadi hormonske nevihte umirijo, tako da je spolnost v preostali nosečnosti varna in neboleča.

Vaginalne okužbe: vaginalne krvavitve v nosečnosti pa lahko povzročijo tudi različne vaginalne okužbe ali okužbe sečnih poti. Te okužbe sicer lahko povzročijo nekatere zaplete, vendar splošno velja, da nosečnici in plodu niso nevarne.

Spontan splav: povzroči obilnejše vaginalne krvavitve, ki so lahko znak prekinitve nosečnosti. Poleg vaginalnih krvavitev pa spontan splav spremljajo še trebušne bolečine in krči. V tem primeru ne odlašajte z obiskom svojega ginekologa, saj lahko spontan splav, zaradi nepopolne izločitve embrionalnega tkiva iz materinega telesa, povzroči resne zdravstvene zaplete.

Ektopična ali zunajmaternična nosečnost: vaginalne krvavitve v zgodnji nosečnosti pa lahko povzroči implantacija zigote zunaj materničnega tkiva. To stanje imenujemo ektopična ali zunajmaternična nosečnost. Zunajmaternična nosečnost nima velike možnosti pravilnega in zdravega embrionalnega razvoja, zato narava materinega organizma želi izločiti implantiran ‘tujek’. Tako nastane krvavitev.

Molarna nosečnost ali mehurčasta snet: se zgodi v zelo redkih primerih.  Molarna nosečnost nastane, kadar se celice horionskih resic (prstkasti izrastki na katerih je posteljica vezana na maternico) ne razvijajo normalno. Namesto tega se tvorijo skupki vodnih mehurčkov, ki ne morejo zagotoviti rasti normalnega embria. Srčnega utripa ploda ni zaznati, stanje pa kljub odsotnosti zarodka, sproži vaginalne krvavitve.

Z eno izmed številnih oblik vaginalnih krvavitev se v zgodnji nosečnosti sreča veliko nosečnic. V primeru krvavitev ostanite zbrane in mirne, ter takoj obiščite ginekologa, ki bo s pomočjo ginekološkega ali ultrazvočnega pregleda diagnosticiral vzrok krvavitev. Največ vaginalnih krvavitev v zgodnji nosečnosti je posledica fizioloških sprememb v reproduktivnem sistemu ali posledica implantacije oplojenega jajčeca, zato je večna skrbi povsem odveč. V primeru, da so krvavitve obilnejše in časovno daljše, obenem pa jih spremljajo bolečine, trebušni krči in visoka telesna temperatura, ne odlašajte in takoj obiščite vašega ginekologa.

Naslednji prispevek

Onesnažen zrak povezan z nižjo porodno težo

12 februarja, 2013 0