Monday, July 15, 2024
11 decembra, 2018

Kaj lahko storim, ko mi prijateljica pove o svoji travmatični porodni izkušnji

By 0 1090 Views

Vsak se rodi na ta svet. Naj bo to vaginalno, s carskim rezom, s pomočjo sredstev za lajšanje bolečine ali brez njih. Vsaka porodna zgodba je drugačna in vsako moramo spoštovati.


Zelo pomembno je, da upoštevamo človeško raznolikost. To pomeni, da dve osebi ne čutita in ne razmišljata enako o isti stvari. Nekaj kar je za nekoga zelo hudo, se drugemu lahko zdi mačji kašelj.

Prav zaradi obsojanja in nerazumevanja ženske včasih težko delijo svoje porodne zgodbe, še posebej tiste malo manj lepe in malo bolj travmatične.

V kolikor imate prijateljico, ki ima za sabo travmatičen porod in vam zaupa svojo zgodbo je pomembno kako nanjo odreagirate. Najslabši možen način je, da se ji posmehujete in govorite pa saj to ni nič takšnega. Saj kot smo zgoraj zapisali, ne doživi vsaka ženska enakih občutkov. Eni bo bolj pomembna ena stvar in drugi druga. Zato smo si različni.

Stavek samo da je dete zdravo lahko mamo zelo prizadene. Vsekakor je primarna skrb staršev dojenček a žal se ob tem nihče ne vpraša kaj pa mama? Kako je z njo?
Ob travmatičnem porodu gre velikokrat za dojemanje matere. Ona je tista, ki bo morala živeti s svojo porodno izkušnjo.

Kako naj potem odreagiram ob takšni zgodbi?

Poslušajte njeno zgodbo in dajte težo njenim besedam. Mamici stojte ob strani in ji ponudite varen kraj, kjer lahko pove vse svoje občutke in bolečino. Bodite odprtih misli in ne obsojajte.

Spodbujajte mamico, naj si najde strokovno pomoč, da bo lahko predelala travmo. Opomnite jo, da ni sama in da obstaja veliko skupin in skupnosti, ki ji lahko pomagajo. Le tako bo lahko predelala svoje občutke in se sto odstotno posvetila malemu bitju, ki je odvisen od nje.

Predlogi, kaj bi lahko storila drugače niso najbolj zaželjeni. V tem trenutku je pomembno, da je zgodba takšna kot je in se je ne da spreminjati. Morda bo mamica v prihodnje želela vaš nasvet in vas bo po njem vprašala.

Kategorija:   mama, Po porodu
Naslednji prispevek

Kako lahko očka pomaga doječi mamici

13 decembra, 2018 0