Monday, April 22, 2024

Poročeni ste se zaobljubili, v dobrem in slabem, enako pa velja za partnerje, ki te obljube niso formulirali. Prisotnost na porodu je zagotovo najlepša življenjska izkušnja vsakega normalnega moškega. In ko sem pisal o dobrem in slabem, še vedno ne vem zakaj se porod v moških očeh vidu kot nekaj slabega, z bolečino in trpljenjem nujnega. Moški fizične bolečine ne boste občutili, mogoče vas bo žulil stolček ob postelji ali bodo porodni popadki partnerke tako boleči, da vam bo ob stisku roke zastala kri v dlani, od tu pa izvira tudi vsa vaša potencialna bolečina.


Večina žensk si ob porodu želi bližino bližnjega. In če ste premagali vse, več ali manj izmišljene stereotipe, bodite v njeni bližini. Ko boste prvič zaslišali otroški jok, bo to edini jok, ki vas bo v njegovem življenju razveselil.

Ste se kljub neupravičenim predsodkom odločili, da boste partnerko podpirali tudi ob porodu? Odlično! V spodnjih vrsticah vas bomo seznanili z osnovnim porodnimi fazami, ki so, sicer ne toliko kot za porodnico in njenega otroka, pomembne tudi za bodoče očete.

Porod se prične že doma, ko odteče voda. Med samim porodnim procesom prihaja do kontrakcije oz. krčenja maternice, ki vpliva na dilatacijo materničnega vratu. Dilatacija je proces odpiranja materničnega vratu, ki omogoča spust otroka v porodni kanal. Ob rojstvu je maternični vrat razprt približno deset centimetrov.

Porod je naporen in utrujajoč. Pogled na izmučeno partnerko vam lahko prikliče empatijo, vendar ostanite moški in partnerko vzpodbujajte, ter pomagajte po svojih najboljši močeh.

Začetek poroda

Ko so vzpostavljeni vsi mehanizmi se v idealni okoliščinah porod prične po naravni poti. Na splošno gledano se začetek aktivnega poroda prične ob ponavljanju porodnih popadkov na deset minut. V kolikor so kontrakcije neredne, bolj sporadične, govorimo o lažnih popadkih, ki jih v medicinski terminologiji imenujemo Braxton-Hicks kontrakcije.

V kolikor so popadki neredni se številni pari zatekajo k različnimi tehnikami, ki bi porod pospešile. Včasih poskušajo s hojo, ali poganjanjem sobnega kolesa, nekateri poskušajo s spolnimi odnosi. Zaenkrat še ni zanesljivih medicinskih dokazov, ki bi govorili v prid tem dejanjem. Spet drugi si pomagajo s kapsulami svetlinovega olja, vendar tudi tu ni znanih dovolj otipljivih medicinskih dokazov.

Kadar pa je ogroženo zdravje in življenje tako matere kot še nerojenega otroka, pa se porodničarji odločijo za umetno sprožitev poroda. Porod se vedno sproži v porodnišnici in to na dva načina, z vaginalnim gelom ali intravenozno aplikacijo sintetičnega hormona oksitocina.

Zgodnja porodna faza

Porod traja zelo dolgo, dlje kot si verjetno predstavljate. Ko se popadki pojavljajo na deset minut in trajajo med 30 in 45 sekund, se je pričela zgodnja faza poroda. Porod lahko traja več ur, v nekaterih primerih tudi več kot 24 ur. V tej fazi je pomembno, da bodočo mati vzpodbujate in podpirate. Lahko jo masirate po vratu, hrbtu ali križu. Z vodo prepojenimi tamponi ji vlažite usta. Nekatera porodna ekipa dovoli pitje vode, spet druga ne, zato se o tem pogovorite že ob samem začetku prihoda v porodno sobo.

Aktivna faza

Po nekaj urah zgodnje porodne faze se porodni popadki zgostijo in trajajo dlje. Od tu naprej ekipa vpisuje vse podatke o aktivni fazi poroda. Popadki lahko trajajo tudi minuto ali dlje. Ko je maternični vrat odprt za 6-7 cm se vpiše 70% porodne faze. Babica periodično preverja dilatacijo materničnega vratu in podatke sporoča medicinski sestri.

V tej porodni fazi pogosteje ovlažite partneričine ustnice, pitje ni dovoljeno, saj lahko poln mehur vpliva na iztiskanje ploda. Dihajte skupaj z njo. Spomnite se skupnih trenutkov v sproščenem vzdušju šole za starše. Masirajte noge, hrbet in vrat. Masirate lahko z rokami, lahko pa si izdelate napravico, ki je porodnicam pri masaži spodnjega dela hrbta še posebej všeč. V nogavico vstavite dve tenis žogici in z njima masirajte ledveni del. Vzpodbujajte in podpirajte jo, bodite koristni, naj vam ne bo nerodno izreči kakšnih nežnih besed.

Druga faza: Tranzicija

Naj vas ne preseneti: Popadki se pojavljajo na dve do tri minute, ter trajajo približno 90 sekund. Verižni popadki porodnici onemogočajo počitek. Fizični napor pa se ne pozna samo na izmučenem videzu vaše ljubezni, ampak močno vpliva na psihično percepcijo trenutka. Prav zaradi tega ne zamerite kakšne nekontrolirane žaljivke, ki vas lahko doleti. Naredite se, da je niste slišali in partnerko še naprej vzpodbujajte. Žaljivk ne jemljite osebno. Na koncu tranzicije pa je dosežen težko pričakovan cilj – 10 centimetrov ali 100% odprtje materničnega vratu. Do prvega otrokovega joka je še približno 15 minut, lahko tudi mnogo več.

Tretja faza: Iztiskanje

V zadnji porodni fazi mame končno nekoliko nadzirajo dogajanje. Za razliko od filmskih porodov, otrok ne izskoči sam od sebe. Iztiskanje ploda lahko traja tudi uro. Verjeli ali ne, ta faza se zdi že dokaj umirjena in porodnice si že nekoliko opomorejo (poudarek na nekoliko) in prevzamejo nadzor nad samo seboj. Mogoče ja ta del za vas še najbolj neprijeten. Kljub vsemu podpirajte in vzpodbujajte partnerko še pri tem zadnjem dejanju.

Že ob prvem otroškem joku se vam bo nasmeh razlezel do ušes, na vse ‘mučne’ trenutke poroda pa boste kaj kmalu pozabili, tisti lepši pa bodo za vse življenje ostali v vašem spominu.

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Vadba v nosečnosti krepi zdravje ploda

2 oktobra, 2013 0