Sunday, May 26, 2024

A odprta zveza pomeni nezvestobo? Za večino zagotovo, vendar obstajamo tudi pari, čeprav res zelo redki, ki podpiramo in beremo sadove odprtih zvez. Začetek pa ni lahek, vendar ko je enkrat doseženo soglasje in ko se določijo jasna pravila, ne varata nobenega. Zakaj bi varali in lagali, če se lahko dogovorite bolj zrelo in smelo.


Besede spraviti v samo dejanje pa le ni tako enostavno, skoraj nihče si ne predstavlja svoje partnerke ali partnerja v postelji z nekom drugim. Odprta razmerja so prepletena z vprašanji o ljubosumnosti, posesivnosti in potencialnim občutkom manjvrednosti. Vendar, a ni tako skoraj v vsakem razmerju? Ljudje se razlikujemo, za nekatere je že sama misel o odprti zvezi bogokletno dejanje, spet drugi si za dosego ‘pravega’ cilja prizadevamo več časa. Sam odkrit pogovor o odprti zvezi pa je zanimiv tudi za pare, ki takšno popestritev spolnega življenja zavračajo.

Že sama misel, da bomo preostanek življenja spolno občevali zgolj z eno osebo, je odkrito povedano, po eni strani dolgočasna po drugi pa zastrašujoča. Govorim predvsem v svojem imenu, prepričan pa sem, vsaj po dosedanjih izkušnjah, da mnenju sledi veliko ljudi. Dodajmo še pomemben dejavnik, ki se prikrade v vsako razmerje: kot po pravilu se želja po spolnosti najprej zmanjša pri enem zakoncu. Drugačno dojemanje in neravnovesje povezano s spolnim življenjem parov pa sta odlična predpogoja za ustvarjanje napetosti in prepirov. Mogoče se sliši čudno, vendar lahko seks izven zakonske postelje ta nesoglasja zgladi.

Poštenost in zaupanje vodita h ključu, ki odpira vrata uspešnega odprtega razmerja. Držite se prej določenih temeljnih pravil. Še prej pa je potrebno sprejeti odločitev za ali proti odprti zvezi. Naj vas ne preseneti, odločitev ne bo lahka.

Zaupanje

V predanem odnosu ali na začetku razmerja si nihče ne predstavlja partnerja v tuji postelji. V obdobju zaljubljenosti še ne gledamo za drugimi krili in vse fizične potrebe z lahkoto potešimo v domači spalnici. Odprta zveza je zagotovo domena dolgotrajnejšega večletnega skupnega življenja.

Sveža ljubezen pa zagotovo ni razlog, ki bi prepovedoval odkrit pogovor o odprti zvezi. Bolje se boste spoznali, pa tudi šok čez npr. petnajst dvajset let, ko boste temo ponovno odprli, bo veliko manjši.

Ob prvem pogovoru bodo številni idejo zavrgli, ali pa jo v že v sami kali zatrli. Kljub temu pa v odprti zvezi uživa mnogo parov. Mogoče se s kakšnim srečujete ali celo prijateljujete, vendar niste seznanjeni z njihovimi skrivnostmi.

Postavitev mej

Kot pri vsakem razmerju je pomembno postaviti meje osnovnih pravil. Vsi smo drugačni, zato moramo pravila določiti skupaj. Obstaja kar nekaj deležnikov, ki se jim je bolje izogniti.

Osnovno pravilo: nikoli ne spite z osebo, ki jo pozna vaša partnerka ali partner! Obvezno se morate izogibati spolnosti s partnerjevim ali skupnim prijateljem! Ne seksajte s sodelavci, če ste samski seks s sodelavcem ne predstavlja posebne ovire, pri odprti zvezi pa bodo sodelavci ali sodelavke prve na ‘tapeti’ ljubosumnih izbruhov.

Sekundarno pravilo: mesto zločina oziroma z drugimi besedami, kje se predajati užitkom? Zagotovo ne v vajinem skupnem domu! Spoštujte svetost vašega doma in domače spalnice! Žal se,  tudi v primeru odprte zveze, aktivnosti merijo z debelino naše denarnice. Če si lahko privoščite hotel , zasebno sobo ali celo dolgoročni najem stanovanja ‘v ta namen’ nimate posebnih težav. Drugače pa se boste morali zadovoljiti z ‘intimno’ notranjostjo avtomobila, ali pa se boste morali znajti na kakšen drugačen način. V sili še hudič muhe žre.

In še pomemben napotek: odprta zveza je zgolj popestritev spolnega življenja! Ne zapravljajte denarja, ne kupujte daril, svojega prostega časa ne preživljajte s prijateljem ‘samo za seks’ in nenazadnje, ne vpletajte čustev…

Kompromisi

Kljub določenim jasnim pravilom pa bodo potrebni kompromisi. Sklepanje kompromisov je odvisno od individualnosti para in danih okoliščin. Najpogostejši kompromis se nanaša na dejstvo, koliko smo o zunajzakonskem seksu partnerja ali partnerke sploh pripravljeni vedeti. Spet bo do izraza prišla naša individualnost – nekateri želijo izvedeti vsako podrobnost, spet drugi ničesar.

Pomembno je, da se ne zapletate v laži. Torej bodite iskreni in ne lažite! Ko spoznate pravo osebo ob morebitnem partnerjevem vprašanju to tudi odkrito povejte. Prav to je prednost odprte zveze – odkritost!

Ne prirejajte zgodbic – poštenost je pomemben dejavnik odprte zveze. Kljub temu pa na vprašanja o novem ‘prijatelju ali prijateljici samo za seks’ odgovarjajte taktno, s kančkom skrivnosti. Kot sem že zapisal je najbolje, da se vaš partner in ljubimec (ali partnerka in ljubimka) nikoli ne srečata!

Pogosto se postavlja tudi vprašanja kako pogosto in kdaj? Odvisno: eni se zadovoljijo s ‘terapijo’ enkrat na mesec ali celo dva meseca, drugi želijo bolj frekventna srečanja – tudi večkrat na teden. Sprejmite kompromis in se držite že vnaprej določenih pravil.

Kaj pa prijatelji?

Zagotovo boste presenečeni: eden izmed poglavitnih razlogov, zakaj se ljudje ne odločajo za odprete zveze je predsodek, kaj si o naših dejanjih mislijo ljudje v bližini. Večina prijateljev in sorodnikov bo vašo odprto zvezo obsodila. Prav zagotovo so vas obsojali že za mnoga druga vaša dejanja, posledično ste izgubili njihovo zaupanje in jih o svojih namerah vse manj obveščali.

Odrta zveza je povsem enaka zgodba. Ni razloga, da bi svojo odločitev obešali na velik zvon in prijateljem zaupali pikantne zgodbice iz vašega privatnega življenja, ki se jih niti ne tičejo. Vaša odločitev, vaša stvar in vse morebitne, tako negativne kot pozitivne posledice boste trpeli na svoji koži.

Mogoče se lahko v neki meri zaupate zgolj najboljšemu prijatelju, čeprav vam svetujem, da naj ta skrivnost ostane zgolj med vami in vašo partnerko.

Ste bili ujeti na dejanju? Ne sekirajte se, kaj si o vajinem dogovoru mislijo drugi. Živite svoje življenje, ne njihovega.

Obleci se in odidi

Odločitev o odprti zvezi je pogosto pospremljena z ljubosumjem, kar je po eni strani povsem razumljivo. Prav zato je pomembno upoštevanje prej določenih pravil. Ljubosumje se lahko kaj hitro spremeni v jezo, ki skrha še tako trden odnos. V kolikor se resnično ljubita, si zaupata in čutita predanost in zavezanost je odprta zveza absolutno dobra odločitev.

Ne glede kaj sledi, bodite odkriti in pošteni. Odprto zvezo izkoristite zgolj za spolno potešitev. Ne zapletajte se in ne vpletajte čustev. Po spolni potešitvi se oblecite in odidite domov. Naj vas vodi naslednja smešnica: »Kaj naredimo po dobrem seksu?« »Oblečemo se in gremo domov!«

Foto: allwomenstalk

Kategorija:   Nasveti, Novice