Monday, June 17, 2024

Skozi urin izločimo približno 3.000 različnih snovi in kemikalij, ki so v večini primerov odpadki naše presnove. Znanstveniki, ki se ukvarjajo predvsem za analiziranjem snovi iz urina pravijo, da bo v naslednjem desetletju razvitih in za domačo uporabo pripravljenih več kompletov za testiranje urina, s katerimi bomo lahko določili dovzetnost tveganja za določena obolenja kot sta npr. rak in sladkorna bolezen.


Prav sedaj potekajo zadnja testiranja kompletov za domačo uporabo, ki bodo s pomočjo analize urina diagnosticirali različne bolezni in stanja. Pa poglejmo katere…

Rak na dojki

Mamografija bo kmalu zgodovina, saj bodo novi testi zaznali malignome, značilne za raka dojk, v urinu. Raziskovalci na University of Missouri razvijajo test, ki bo v urinu odkrival metabolite imenovane pteridini, ki so višji pri onkoloških pacientih. Potencialne bolnike bo moč odkriti še pred nastankom tumorjev.

Krvni strdki

Simptomi pojava krvnih strdkov pogosto predstavljajo dejavnike visokega tveganja, ter so potencialno usodni. Sedaj se za odkrivanje krvnih strdkov uporabljata dokaj nenatančna krvna preiskava in drago slikanje. Diagnostika krvnih strdkov se bo v kratkem spremenila: Znanstveniki Massachusetts Institute of Technology so razvili urinski test, ki lahko odkrije skrite krvne strdke. Test naj bi v prodajo prišel prihodnje leto, uporabljal pa se bo kot domači test, podoben kot test nosečnosti.

BPA (bisfenol)

Brskanje po človeških izločkih lahko veliko pove o njihovih življenjskih navadah. Urin vsebuje ogromno podatkov o snoveh, ki jih želi presnova izločiti iz telesa – vključno s toksini in hranilnimi snovmi. Prav zato strokovnjaki pripravljajo test, ki bo predvidel izpostavljenost posameznika bisfenolu. Zadnje raziskave so namreč potrdile, da je izpostavljenost bisfenolu (plastenke in druga plastična embalaža) tesno povezano z razvojem bolezni kot so astma, bolezni srca in razvojne težave (ADHD, avtizem…).

Zdravljenje raka

V prihodnjih desetletjih lahko pričakujemo, da bodo izvorne celice iz urina zagotavljale hiter regeneracijski material za poškodovano tkivo. Znanstveniki na Wake University so že sedaj iz urina izolirali matične celice, ter jih pretvorili v gradnike gladkih mišičnih celic in celic mehurja. Z nekoliko več truda bi jih lahko spremenili v osteoklast oz. kostne celice, nevrone, mišice in druge vrste celic. Ker matične celice izvirajo iz pacientovega telesa, ni razlogov za zavrnitev implantiranih celic.

Polipi debelega črevesa

Si predstavljate odkrivanje raka ne debelem črevesu brez pomoči kolonoskopije? Na podlagi raziskav narejenih na Univerzi v Alberti, kanadsko podjetje Metabolomic Technologies pripravlja urinski test za polipe na debelem črevesu. Seveda bo v primeru pozitivnega testa potrebna kolonoskopija in odstranitev predrakavih izrastkov. Kljub temu pa analiza urina ponuja preprost in poceni način diagnoze predrakavih sprememb na debelem črevesu.

Življenjska doba

Visoka  vsebnost proteinov v urinu kaže na ledvično obolenje, ljudje z višjo pa umirajo približno sedem do osem let prej, kot ljudje z normalnimi beljakovinskimi vrednostmi v urinu. Proteini iz krvi v urin prihajajo kot posledica poškodovanih ledvic. Ljudem z visokim tveganjem ledvičnih obolenj, kot so npr. diabetiki in pacienti z visokim krvnim tlakom, se priporoča, naj vsako leto opravijo preventivni pregled beljakovin v urinu.

Kategorija:   Novice, Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Spolne fantazije žensk v meni

21 avgusta, 2014 0