Wednesday, December 6, 2023

Angleški izraz ˝cluster feeding˝ opiše dojenje, pri katerem se dojenček velikokrat doji v krajšem časovnem obdobju. Po navadi je omejeno na določen čas v dnevu, kar pa ni pravilo za vse.


S tem ni popolnoma nič narobe in prav tako ne delate nič narobe ve drage mamice. Cluster feeding lahko nakazuje na poskok v rasti ali pa vaš otrok potrebuje več bližine kot navadno. Pri nekaterih se lahko pojavlja v obdobju nekaj dni pri drugih tudi nekaj mesecev. Po navadi je takšno dojenje bolj pogosto pri manjših dojenčkih.

Zakaj pride do takšnega načina hranjenja?
Žal so točni razlogi za takšno početje neznani. Strokovnjaki predvidevajo, da je to način, kako dojenčki sami poskrbijo za naval mleka in da je tega vedno zadostno količino. Torej ko dojenček začuti, da je mleka zanj premalo, začne več sesati v daljšem časovnem obdobju. Eden izmed razlogov tiči morda tudi v rasti želodčka. V prvih nekaj mesecih se le ta drastično poveča in zato ves čas zahteva večjo količino hrane. Nekateri strokovnjaki verjamejo, da se dojenček zvečer več doji, da se pripravi na daljši spanec.

Kako se soočiti s povečanjem povpraševanja?
-Sprejmite to kot nekaj normalnega. S časom boste ugotovili, da dojenčki razvijejo svoj urnik in boste svoje obveznosti lahko prilagodili njemu.
-Spijte veliko vode. Morda boste med samim dojenjem občutili močno žejo. Na ta način vam telo želi povedati, da potrebuje več tekočine.
-Udobno se namestite. Če veste da boste dalj časa prikovani na eno mesto se udobno namestite in si v bližino postavite vse kar bi utegnili potrebovati.
-Najprej nekaj pojejte. V kolikor že poznate dojenčkov urnik in veste kdaj nastopi čas povečanega dojenja poskrbite, da boste prej nekaj pojedli.
-Pomagate si lahko z nosilko. Ko ste si že malo bolj domači z dojenjem lahko dojenčka namestite v nosilko tako, da se med tem doji. Tako boste imeli proste roke za postoriti kakšen opravek.

Kategorija:   dojenček, Dojenje, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Anatomija ženskih prsi

18 maja, 2019 0