Wednesday, February 28, 2024

Če se s partnerjem pogovarjata o ločitvi, se ločujeta, ali pa sta se že ločila oziroma razšla, bodita pozorna na to, kako bosta veliko spremembo v vaši družini razložila vajinemu otroku. Otroci so občutljivi, poleg tega pa določenih stvari še ne razumejo. Tukaj predlagamo nekaj stvari, ki bi jih otrok ob tem moral slišati.


“Ti si na prvem mestu”

Otroci imajo pogosto občutek, da če se ločujejo njihovi starši, da se s tem ločujejo tudi od njih. Ker vidijo, da se njihovi starši nimajo več radi, se bojijo, da kmalu tudi njih ne bodo več imeli radi. Otrokov strah pred zapuščenostjo imejte v mislih tudi, če ga ta ne more odkrito izraziti. Zato veliko časa namenite pogovoru z njim o tem, da ga imata z bivšim partnerjem neizmerno rada in da bosta vedno njegova oče in mama ter da mu bosta stala ob strani v dobrem in slabem.

Z mamico/očetom se nimava več rada, a se razumeva

Če boste otroku povedali, da se s partnerjem še vedno imata rada mu boste vzbudili lažne upe. Raje povejte, da ste se s partnerjem oddaljili, a bosta kljub temu oba skrbela zanj.

Ločitev ni tvoja krivda

V primeru ločitve lahko otroci krivijo tudi sebe. Pomembno je, da mu s primernim pogovorom date jasno vedeti, da za nastalo situacijo ni kriv on. Razložite mu tudi, da izboljšanje odnosa med partnerjem in vami ni otrokova odgovornost ali naloga.

Zakon je lepa stvar

Otrok mora razumeti, da je zakon, kljub temu, da sta se z bivšim partnerjem ločila, lepa stvar. Kljub temu, da se vajina zveza ni izšla, to še ne pomeni, da vsi zakoni razpadejo. Razložite mu, da je zakonska zveza svet odnos med dvema osebama, ki se imata najraje na svetu, in da bo v prihodnosti verjetno tudi on neko osebo ljubil tako močno, kot sta se ljubila vidva.

Ne bom jezen/a če želiš več časa preživeti z drugim staršem

Morda v sebi čutite drugače, a tega otroku nikar ne pokažite. Če si želi preživeti več časa z vašim bivšim partnerjem, to spodbujajte. Nikar pred njim ne kažite razočaranja ali jeze. Namesto tega se raje pogovorite z bivšim partnerjem in se poskusite dogovoriti za skupno preživljanje časa.

 

Kategorija:   Ločitev, otrok