Monday, June 17, 2024

Simptomi iz prvega tromesečja izginejo

Drugo tromesečje nosečnosti pogosto opisujemo kot ‘medene tedne’ nosečnosti. Izčrpavajoči simptomi iz prvega tromesečja izginejo. Tudi večino tveganj za spontani splav je za vami, seznanjeni ste z osnovnimi podatki o zdravju in stanju vašega ploda. Skrbi, ki so vas nažirale v prvem tromesečju so torej za vami.


Braxton Hicks kontrakcije

Pojavijo se prve kontrakcije maternice oz. Braxton Hicks kontrakcije, ki pa še niso simptom prezgodnega poroda. Trebuh otrdi kot mišice pri krču, vendar interakcija ni boleča. Ob prvem pojavu se boste zagotovo prestrašili, vendar je njihov  pojav v drugem tromesečju skupen za večino nosečnic. Simptom je pravzaprav zabaven in mnoge nosečnice v njem uživajo.

Zobozdravnik

Ja, skoraj vse nosečnice se izogibajo zobozdravnika, vendar boste z rednimi stomatološkimi pregledi v nosečnosti za svoje zdravje naredile veliko pozitivnega. Drugo tromesečje je idealen čas za pregled pri zobozdravniku.

V prvem tromesečju vas napada slabost in pregled ustne votline s stomatološkimi napravicami ni najbolj primerno. Kljub temu pa ne smete odlašati v nedogled. Hormonski cunamiji povzročajo nabreklost in celo krvavenje dlesni. Zanemarjanje zdravja ustne votline je povezano s prezgodnjim porodom in ni zgolj estetski dejavnik.

Tveganja

Drugo tromesečje nosečnosti je še vedno povezano z določenimi tveganji. Incidenca  splavov v drugem tromesečju nosečnosti je 1 – 5%. Zapleti, ki se še lahko pojavijo so gestacijski diabetes, preeklampsija, težave povezane z zdravjem posteljice in prezgodnji porod

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti
Naslednji prispevek

Koloidno srebro v nosečnosti

15 decembra, 2014 0