Wednesday, February 28, 2024
18 oktobra, 2022

Kaj se dogaja z menstruacijo skozi leta?

By 0 765 Views

Menstruacije so za večino žensk del življenja več let. Na žalost lahko negativno vplivajo na vašo kakovost življenja s krči, napihnjenostjo, občutljivostjo dojk, spremembami razpoloženja in nerednimi krvavitvami.


Med življenjem se vaš menstrualni cikel in menstruacije spreminjajo in razvijajo zaradi normalnih s starostjo povezanih hormonskih sprememb in drugih dejavnikov, kot so stres, življenjski slog, zdravila in nekatera zdravstvena stanja. Toda kaj je normalno in kaj bi vas moralo skrbeti?

Dvajseta leta

Ko vstopite v dvajseta leta, bo vaša menstruacija verjetno postala bolj dosledna, saj boste začele bolj redno ovulirati. To je tudi čas , ko se večina žensk odloči začeti jemati kontracepcijske tablete ali druge oblike kontracepcije.  Njen vpliv je, da skrajša trajanje vaše menstruacije, manjša krče in  spodbudi manjše krvavitve. 

Trideseta leta

Trideseta leta so znana bolj kot leta, ko je simptomov menstruacije vedno manj. V vašem življenju se lahko (od najstniških let do 40-tih) vaš cikel tudi spremeni po tem ko imate otroka. Vaša menstruacija se ne vrne običajno do 6 tednov po porodu, in če, dojite, se morda ne bo vrnila, dokler ne prenehate, tudi če dojite eno leto ali več.

Štirideseta leta

Od 40-tih letih se lahko začne količina estrogena, ki ga proizvajajo jajčniki, nihati in morda ne boste ovulirali tako redno. Ta leta pred menopavzo imenujemo perimenopavza. Lahko traja od nekaj mesecev do več kot 10 let pred vašo zadnjo menstruacijo.

Kategorija:   Telo in koža
Naslednji prispevek

Drobne spremembe, ki nas osrečujejo

28 novembra, 2022 0