Wednesday, May 29, 2024

Seveda je odvisno od posameznice, ampak veliko žensk se po porodu sreča z izgubo libida. Strokovnjaki pravijo, da gre za povsem normalen pojav, o katerem zagotovo ne govorimo dovolj. Nisi edina, ne skrbi.


Tvoje življenje se je naenkrat popolnoma spremenilo. Sprememba hormonov, sprememba načina življenja, neprespanost, stres – vse to vpliva na tvojo spolno slo. Naenkrat si se na novo znašla v vlogi mlade mamice in dobro se zavedaš tega, da moraš karseda najbolje poskrbeti za novorojenčka. Vse to je popolnoma normalno, če gre za zdravo mero. Vendar si pozornosti verjetno želi tudi tvoj partner, ki se še ni povsem navadil na očetovsko vlogo. Če je razumen, bo tvoje stanje po porodu razumel in te ne bo silil v spolne odnose. Tudi ti se moraš spoštovati in se ne siliti v spolne odnose, če ti le-ti v določenem obdobju ne ustrezajo.

A vendar …

… ne smeš zapasti v rutino življenja brez spolnih odnosov. Normalno je, da nekaj časa po porodu nimaš spolnih odnosov (koliko, je odvisno od posameznice). Če bo to trajalo dlje časa, se lahko tvoje telo na življenje brez seksa popolnoma navadi in ugotovila boš, da se tudi tako da živeti in ti pravzaprav nič ne manjka. Kar pa zagotovo ni vredu. Res je, da spolnost ni vse, si pa zagotovo slišala, da je pomemben del razmerja. In res je. Če imaš dlje časa po porodu težave z libidom, poskusi ponovno najti žensko v sebi. Vzemi si čas zase, sproščaj se, znova raziskuj, kaj ti je všeč. Morda pa se je kaj spremenilo. Vedno se lahko pogovoriš tudi z ginekologom.

Kategorija:   Po porodu, spolnost