Thursday, June 20, 2024
9 septembra, 2019

KAJ SE ZGODI OTROKU, KI MU NA GLAS BEREMO PRAVLJICE?

By 0 2167 Views

Ali svojemu otroku berete pravljice in upoštevate, da mu ob tem pripovedujete zgodbo? Branje pravljic ni običajno branje, saj otroka popelje v domišljijski svet in ga ob tem tudi marsikaj koristnega nauči. Ne gre le za zgodbe, temveč za načine razumevanja sveta. Otrok, ki posluša pravljice, bolje razume, kaj se dogaja okrog njega. Osredotočen je na vašo intonacijo, na glas, ne le na vsebino, pač pa tudi na samo interpretacijo.


 

1. Otroci, ki jim starši berejo pravljice, nimajo težav s samoto. Ne bodo vas ves čas cukali za rokav in prosili, da se z njimi igrate. Tudi edinci se bodo lažje in hitreje zamotili sami s seboj. Poslušanje pravljic namreč krepi bujno domišljijo in poskrbi, da so se otroci zmožni igrat sami s seboj in v igri menjavati vloge.

2. Preko pravljic bodo otroci reševali svoje težave in lažje se bodo soočili z lastnimi čustvi. Razumeli bodo svoje občutke in občutke drugih, s katerimi se bodo lažje in hitreje poistovetili. Zakaj? S pomočjo pravljičnega sveta se bodo učili o čudežnih bitjih in junakih, ki se soočajo s vsakdanjimi težavami in se nikoli ne vdajo.

3. Z branjem boste okrepili otrokov spomin.

4. Z otrokom se boste bolj povezali. Med branjem pravljice bo postajal vse bolj zaspan. Vi boste tisti, ki ga boste umirili in tako z njim vzpostavili še močnejšo vez. V tako okrepljenem odnosu bo otrok čutil do vas posebno naklonjenost, povezanost in toplino.

5. Nenazadnje boste z branjem otroku bogatili besedni zaklad. Razvil bo govorne veščine in posledično hitreje in lažje pričel z branjem.

 

Kategorija:   Razvoj otroka
Naslednji prispevek

4 NAPAKE, KI JIH POČNETE PRI USPAVANJU OTROKA

14 septembra, 2019 0