Monday, May 20, 2024

Tehnika masaže presredka je tista, ki vodi do lažjega poroda. Sicer sama masaža ni zagotovilo, da med porodom ne bo prišlo do reza presredka, vendar pa lahko močno povečamo prekrvavljenost tkiva, ki postane mehkejše in elastično ter tako zmanjša možnosti, da bi prišlo do strganja. 


Z imenovano masažo se nosečnice srečajo na različnih mestih, bodisi na materinskih šolah, preko forumov ali prijateljic. Kakor koli pa ostaja dejstvo, ki si ga je potrebno tukaj zapomniti in na katerega opozarjajo številne medicinske sestre in babice. In sicer, sama masaža ne bo omogočila lažjega poroda, rezanja ali raztrganja presredka. Funkcija te masaže je zmehčanje tkiva med anusom in vagino, ki z masažo postane bolj mehko, raztegljivo in prožno.

Pričetek masaže priporočajo v 6 tednov pred pričakovanim terminom poroda, številna masažna olja pa navajajo 32. teden nosečnosti. Če se za masažo odločite pa je priporočljivo da jo izvajate vsaki dan. Potrebovali boste masažno olje, udoben položaj in največ 10 minut časa (zadostuje 3–5 minut). Če ste napeti, si pred masažo privoščite toplo kopel, sicer pa poskrbite, da vas nihče ne bo motil.

 

Rezultat iskanja slik za nosečnica in masaža

Kako izvajati masažo presredka?

Najprej je pomembna čistoča rok. Ko za slednje poskrbite se namestite v udoben položaj. Pomembno je, da tkiva med vhodom v nožnico in zadnjikom ne masirate le od zunaj, temveč da v masažo vključite tudi notranjost vhoda v nožnico. To storite tako, da si v nožnico približno 3 centimetre globoko vstavite enega, potem dva, nato pa še tri prste (če vas boli, si nekaj časa presredek masirajte z enim prstom). Palec položite na presredek in nato s polkrožnimi gibi nežno vmasirajte olje v kožo. Pri tem pazite, da bodo prsti v notranjosti vagine rahlo pritisnjeni na mišico med anusom in vagino, gibanje pa bo potekalo navzdol in navzven. Nato se pomikajte proti zadnjiku – s prsti nežno pritisnite proti anusu, nato pa povečajte pritisk, dokler ne začutite intenzivnega raztezanja. Na kar morate biti še izredno previdni pa je, da masaža, ki jo izvajate ni nikoli boleča.

 

Kategorija:   Masaža, Nosečnost