Monday, July 22, 2024

Ste opazili temne, rumene kraste na lasišču vašega otroka? Brez skrbi! Najverjetneje gre za temenice, ki so sicer neprijetnega videza pa vendar niso nevarne in razmeroma hitro odpravljive. 


Temenice se največkrat pojavljajo na temenu, po tem tudi ime, včasih tudi po celotni površini lasišča. Gre za pojav, ki ga opazimo večinoma pri dojenčkih starih do tri leta.

Temenice se sprva pojavijo kot rumene luskice, te pa skupaj tvorijo manjše ali večje otočke. Lahko prekrivajo celotno lasišče. Vedeti moramo, da niso posledica slabe nege, pa vendar lahko prav z dobro nego lasišča preprečimo njihov nastanek ali pripomoremo k zmanjšanju. Pozorni moramo biti, da jih ne spremljajo rdeča luskasta področja tudi drugje po telesu. V takem primeru gre najverjetneje za kožno bolezen.

Rezultat iskanja slik za temenice pri dojenčkih

Kako preprečimo ponovno nastajanje temenic?

Nastajanje novih temenic lahko preprečimo z rednim ščetkanjem las in lasišča. Četudi ima dojenček še zelo malo las, je treba lasišče negovati zjutraj in zvečer. S ščetkanjem lasišče masiramo in pospešimo krvni obtok. Pomembno pa je, kakšen glavnik ali krtačo uporabljamo – ta naj ima mehke ščetine. Ko dojenčku umivamo lasišče, moramo šampon dobro izprati, lasišče pa temeljito osušiti. Postopek ponavljamo vse dokler ne odstranimo vseh temenic. Pozorni moramo biti tudi, da jih ne odstranjujemo z nohti ali kakršnimi drugimi pripomočki, ki bi lahko poškodovali kožo vašega malčka. Kožo najprej omehčajte in jo navlažite z otroškim oljem. To pustite na dojenčkovi glavi čez noč, glavico pa zaščitite z bombažno kapico. Po vsaj 6 urah nanosa bo odstranjevanje z mehkim glavnikom veliko enostavnejše.

 

 

 

 

 

 

 

Kategorija:   dojenček, Dojenček in nega
Naslednji prispevek

Kako pogosto in koliko časa dojiti?

24 julija, 2019 0