Monday, July 15, 2024
26 junija, 2019

KAJ STORITI, KO JE VAŠ NAJSTNIK NESREČNO ZALJUBLJEN

By 0 1723 Views

Otrok, ki hodi v vrtec, bo pogosto priznal imena svojih simpatij. Od najstnika tega ne moremo pričakovati. Prav tako pa v tem obdobju, ki nastopi puberteta, nastopi čisto prva prava najstniška ljubezen, ki od otroka veliko zahteva. Je prava preizkušnja, starši pa zadeve velikokrat poslabšajo. Se vam otrok ne želi odpreti in z vami deliti svojih misli? Verjemite, to je normalno. Preberite pa, kako lahko svojemu otroku pri tem pomagate.


Spomnite se svojih prvih ljubezni in najstniških let. Toliko nepomembnih situacij, kajne? Takrat pa se vam niso zdele tako nepomembne, kot sedaj. Tudi otroku je tako. Tudi, če se vam  njegovo začetno ljubezensko življenje zdi smešno in nepomembno, ga morate jemati resno. Vašemu otroku namreč veliko pomeni. Toliko podvigov, preizkušenj, dokazovanj in prvih zmenkov, slej ko prej privede do razočaranja. Za otroka je to konec sveta.

Čeprav se je najstnikovo življenje šele zares pričelo, sam sebe jemlje kot izredno zrelo sebo. Vedno bolj se približuje odraslosti, a ne pozabite, da potrebuje tudi vašo podporo.

Slabo pa se ne končajo tudi ljubezenske preizkušnje (sicer ne nujno). Skrhajo se tudi prijateljstva. V katerikoli situaciji se znajdete, morate pridobiti otrokovo zaupanje. V nasprotnem primeru mu ne boste zmožni pomagati in svetovati, saj vam otrok ne bo niti zaupal. A zavedajte se, da zaupnika nujno potrebuje. Zato že pred puberteto poglobite družinske vezi in mu dajte vedeti, da vam lahko pove karkoli.

Ne karajte ga. Spomnite se, kako je bilo vam. Kako ste se počutili, ko ste bili nesrečno zaljubljeni. Kako vas nihče ni razumel in kaj bi želeli, da bi vaši starši v tem trenutku storili. Ste se lahko obrnili na mamo, očeta? Ali ste bili sami? Pri obravnavanju svojih otrok izhajajte iz sebe in tako se boste bolje povezali.

Ne zaničujte njegovih čustev in trpljenja. Četudi je otrok v osnovni šoli in četudi se vedeli, da ljubezen iz sedmega razreda ne bo trajala niti do osmega, kaj šele vse življenje, ne govorite tega na glas. To bo otroka samo še bolj potrlo. Raje ga spodbudite in ne minimizirajte njegove izkušnje. Zanj se je enostavno podrl svet. Raje mu zaupajte kakšno svojo prigodo in poudarite, da se lahko obrne na vas.

Kategorija:   Najstniki
Naslednji prispevek

MOJ NAJSTNIK JE VES ČAS JEZEN

20 septembra, 2019 0