Monday, July 15, 2024

Srečanje vrstnikov v šoli je za večino otrok srečen in težko pričakovan dogodek. Žal pa je za nekatere vračanje v šolske klopi ravno obratno, saj se soočajo s strahom in negativnimi občutki. Številni izmed teh so po navadi tudi žrtve nasilja. 


Sicer se večina otrok vsaj enkrat v svojem življenju sreča z nasiljem med vrstniki, vaša naloga kot starša pa je, da prepoznate znake, ki kažejo, da je vaš otrok žrtev nasilja in mu pomagate. Znaki, ki jih prepoznate so bolj ali manj očitni. Lahko gre za telesne, ki so bolj in hitreje prepoznavni ali pa psihične, za katere je potrebno nekoliko več pozornosti. Slednji so po navadi prepoznavni skozi spremenjeno otrokovo vedenje, čustveni odziv in odnos do šole. Zdravnica psihologinja dr. sci. Andreja Pšeničny pojasnjuje, da če otrok nenadoma opusti določene aktivnosti, pretrga ali izgubi stike s prijatelji, postane agresiven do sorojencev ali konflikten do staršev, je tesnoben ali žalosten in se zapira vase, lahko te spremembe kažejo na otrokov stisko ob nasilju. Lahko tudi izgubi tek, ne more spati ali se spopada z nočnimi morami. Slej kot prej pa se začne izogibati šole, neredko prek psihosomatskih bolezni (bolečine v želodcu, glavoboli, bruhanje …). Najočitnejši znak pa je seveda otrokova pritožba, da je žrtev nasilja, ki je nikakor ne smemo spregledati ali jemati zlahka.

 

Povezana slika

Kako otroku pomagati?

Z otrokom, ki je žrtev nasilja je potrebno najti stik in se z njim primerno pogovoriti. Otrok načeloma težko zaupa, da je žrtev nasilja, kar mu branita strah in sram ter seveda tudi grožnja sovrstnika, da ga ne sme zatožiti, saj bo v tem primeru še huje. Ali vam bo otrok sam povedal za svojo stisko pa je odvisno tudi od vašega odnosa z njim in zaupanja, ki ga goji do vas. Če se ne odloči za takšen korak ne smete biti preveč vsiljivi ali rešiti težavo na svoj način saj bo tako otroku še huje, saj mu boste vzbudili občutek nemoči, ki je pri otroku v tem primeru že močno prisoten. Tukaj morate poiskati učinkovit način kako otroka ubraniti pred nasiljem in mu jasno dati vedeti, da ni sam. Hkrati ga morate spodbuditi, da poskuša težavo rešiti sam (s tem se nauči tudi samoobrambe) ter ga tako naučite tudi samozaupanja in osamosvajanja. Poiskati je treba načine, ki bodo otroku pomagali povrniti ter utrditi pozitivno samopodobo in samozaupanje. Seveda pa morajo starši nujno obvestiti šolo in zahtevati pomoč ter spremljati, ali je otrok v šoli tudi dobil pomoč in zaščito.

Naslednji prispevek

Zobne bolečine med nosečnostjo

27 septembra, 2019 0