Wednesday, July 17, 2024

Otroci se vsak dan učijo novih veščin in odkrivajo svet. Pogosto pri tem padejo s postelje, vozička, kavča, previjalne mize ali gugalnice. Pri tem po navadi pride do manjših poškodb, bušk ali odrgnin.


Situacijo ob padcu otroka velikokrat poslabšamo prav starši s svojim pretiranim odzivom. Seveda nas noro skrbi in želimo našemu otroku samo dobro. A v takšni situaciji je najbolje ostati miren in oceniti kaj se je zgodilo.

Kako preverimo kaj se je zgodilo?
Otroka najprej slečemo in ga pregledamo, če so kje kakšne vidne buške in odrgnine. Preverimo tudi okončine, da lahko izključimo zlome.

Po večini so ti padci čisto nedolžni in ne terjajo nobenih posledic. Otroci so zelo trpežni in po navadi je vse videti in slišati huje kot je v resnici. Zato obisk zdravnika ni nujno potreben.

Na kaj moramo biti pozorni?
Vseeno pa je obisk zdravnika v določenih primerih nujen. Pozorni bodite na naslednje znake in če opazite katerega med njimi le obiščite zdravnika:
-otrok je ob padcu za nekaj trenutkov izgubil zavest
-krvavitev iz nosu ali ušes
-večja buška na predelu glave
-pretirano zaspan otrok
-spremenjeno obnašanje
-nenaravno zavijanje z očmi

Če ste bili prisotni pri padcu in ste videli, da je otrok padel direktno na glavo obiščite zdravnika čim hitreje, saj je večja možnost za notranje krvavitve.

Kategorija:   dojenček, Zdravje dojenčka