Thursday, July 18, 2024
16 decembra, 2022

Kaj storiti, ko začne vaš otrok uporabljati grde besede?

By 0 912 Views

Slej ko prej se boste znašli v situaciji, ko bo vaš otrok začel uporabljati kletvice in grde besede, ki jih bo najbrž slišal v vsakdanjem življenju; že otroci v vrtcu so jim izpostavljeni. Ko otrok prvič izgovori grdo besedo pred vami, boste verjetno v šoku. Kaj narediti in kako ga navaditi, da se takšnih besedam izogiba?


Ne pokažite, da vas je vrglo iz tira

Če boste s čimerkoli pokazali, da vam je dejanje otroka smešno, ste zaradi tega jezni ali vznemirjeni, obstaja veliko možnosti, da bo otrok to ponovil pred vami – ravno zato, da izzove vašo reakcijo.

Povejte mu, kakšne so alternative

Pogovorite se z njim. Razložite mu, zakaj takšna beseda bi primerna in mu predstavite sopomenke, ki so bolj prijazne. Raziskujte, zakaj je sploh uporabil takšno besedo.

Postavite meje

Jasno mu pokažite, kje so meje. Povejte mu, da ne želite, da uporablja takšne besede in mu razložite, zakaj. Če kljub opozorilom še nadaljuje s podobnim obnašanjem, je čas za posledice. Ostanite mirni in razmislite o ustreznem načinu kaznovanja.

Naučite ga spoštovanja

Pomembno je, da svojega otroka naučite samospoštovanja in spoštovanja drugih.

Pazite, kaj sami govorite v pričo otroka

Pogosto otroci nezavedno poberejo grde besede prav od strašev. Če želite, da se jim vaš otrok izogiba, poskrbite tudi, da se jim izogibate vi.

Kategorija:   Vzgoja