Saturday, June 15, 2024
21 junija, 2020

Kaj storiti, ko zagledaš pozitivni nosečniški test

By 0 3103 Views

Ko zagledaš plus na nosečniškem testu te verjetno preplavijo številna čustva. Med glavnimi je veselje, ki ga nemudoma deliš s partnerjem, v ozadju pa seveda tudi malo strahu. Sploh če gre za prvo nosečnost. Spodaj pet nasvetov ginekologov, za lažji začetek. 


Ginekolog 

Prvi korak je nedvomno iskanje ginekologa, ki bo tvoj zvesti spremljevalec vseh 9 mesecev. Izbira naj bo premišljena in seveda v skladu s tvojimi potrebami in željami. Če imaš kakršnekoli zdravstvene težave ali dedne okvare, razmisli tudi o pomoči zdravnikov specialistov. Prvi ginekološki pregled sledi med 8. in 12. tednom nosečnosti, kjer te čaka nežen ginekološki pregled in ocena maternice, po potrebi tudi odvzem brisa materničnega vratu. meritev krvnega pritiska in tehtanje.

                                                                                                                              Alkohol in kajenje

person holding belly photoPrekomerna uživanje alkohola negativno vpliva na razvoj otroka. Vodi lahko do fetalnega alkoholnega sindroma, ki ovira mentalni in fizični razvoj tvojega malčka. Tudi kajenje je močno odsvetovano saj plod izpostavi nevarnim kemikalijam in zmanjšuje krvni obtok. Med nosečnostjo je pomembno tudi, da se izogibaš pasivnemu kajenju, saj strokovnjaki ugotavljajo, da nosečnice izpostavljene cigaretnemu dimu imajo kar 12 odstotkov več možnosti pri rojstnih okvarah.

Prehrana

Prehrana postane še posebno pomembna v času nosečnosti. Premalo kuhana hrana je nekaj čemur se izogibaj saj je na primer surovo ali premalo obdelano meso lahko gojišče nevarnih bakterij. Poskrbi za uravnoteženo prehrano, ki bo ugodno vplivala na tvoje počutje in razvoj ploda.

Zgodovina cepljenja

Še posebej v teh časih je pomembno, da se izobraziš o obveznih in priporočljivih cepljenjih. Telo nosečnice je med nosečnostjo deležno številnih sprememb, predvsem v imunskem sistemu in posledično tudi veliko bolj dovzetno za številne bolezni in okužbe. Številni strokovnjaki zato priporočajo cepljenje proti gripi, svetujejo pa tudi, da je potrebno preveriti stanje cepljenja proti tetanusu, davici in oslovskemu kašlju.

Čas razglasitve nosečnosti naj bo tvoja odločitev

Grayscale Photography of Man Kissing Woman's Pregnant BellO tem kdaj in kako boš svojo veselo novico delila z najbližjimi je tvoja in partnerjeva odločitev. Slednje je povsem osebna odločitev, kateri zaupaj in se odloči glede na svoje občutke.

 

 

 

 

 

 

Kategorija:   dojenček, mama
Naslednji prispevek

Tako odpraviš težave z nohti v nosečnosti

27 junija, 2020 0