Monday, July 15, 2024

Ko novorojenček pokuka na svet, se zgodi mnogo sprememb. Preneha dobivati hranila preko popkovnice in prvič vdihne. Prav tako se mora njegovo telo prilagoditi na popolnoma drugačne razmere, kot jih je vajen.


Tako se novorojenčku začne lupiti koža, po telesu dobijo izpuščaje in po obrazu mozoljčke. Vse to so čisto normalni pojavi. Čez nekaj časa, ponavadi okoli drugega meseca starosti (enim prej drugim kasneje) se začnejo na lasišču in po obrveh pojavljati rumene luskice – temence. Tudi te so popolnoma normalen del procesa dozorevanja lasišča.

Temence ne pomenijo, da je otrok nečist in jih ne boste mogli odstraniti z pretiranim umivanjem. Pomembno je, da veste, da temence otroka ne srbijo, ne bolijo ali ga kako drugače ogrožajo. Odstranjujemo jih zgolj zaradi estetike.

Pri odstranjevanju je zelo pomembno, da jih nikoli na silo ne izčesavamo iz lasišča. V tem primeru lahko otroka ranimo in lasišče začne krvaveti. Če jih bomo odstranjevali na silo, se bodo pojavile še v hujšem obsegu in se jih bomo težje znebili.

Kako se lotiti odstranjevanja temenc?
v lekarnah se kupijo specializirane pene za odstranitev temenc, najbolje pa delujejo navadna olja. Lahko vzamete otroško olje, olivno olje, mandljevo olje. Nekaj olja zlijemo v manjšo skodelico in si pripravimo kos vate. Otroka poležemo na previjalno mizo in mu z eno roko malo dvignemo glavo, da imamo lepši pregled nad lasiščem in s tem tudi poskrbimo, da otrok ne bo olja takoj obrisal v podlogo previjalne mize. Nato z drugo roko in z vato namočeno v olje nanesemo večjo količino olja na predele s temencami.
Pri obrveh je potrebna posebna pozornost, da otroku olje ne pride v oči.

Tako pustimo 20-40 minut, da se lepo prepojijo z oljem. Najprej se lotimo odstranjevanja s pomočjo prstnih blazinic. Tako zmasiramo lasišče na vseh predelih, kjer so bile temence. Nato uporabimo poseben glavniček, ki ima zelo goste zobe. Z njim nežno odstranimo vse ostanke, ki so se nabrali v laseh.

Nazadnje dojenčku še umijemo glavo z nežnim milom in prijetno toplo vodo.

V kolikor ne odstranite vseh temenc v prvem poskusu ni potrebe, da se postopka lotite takoj še enkrat. Dobro je, da namenite dojenčku malo miru in počitka, postopek pa ponovite čez dva dni.

Temence se lahko pojavljajo vse do prvega leta starosti in v nekaterih primerih še dlje. Prisotne so lahko, dokler otroku ne dozori lasišče popolnoma.

Naslednji prispevek

Mali velikan

8 novembra, 2018 0