Thursday, April 25, 2024

Urnik


Poskrbite, da otroka nahranite in preoblečete približno ob istem času. Seveda bo prilagajanje dnevnega bioritma zahtevalo nekaj časa (ali pa tudi ne), vendar vztrajajte. Na ta način si boste priborili nekaj več vmesnega časa.

Oprema

Starši, ki pričakujejo dvojčke kot po pravilu pretiravajo z nakupom otroške opreme. Že prav, da ima vsak otrok svojo stekleničko in zibelko, vendar vseh ostalih reči, kot so otroška hrana, kozmetika, mila, igračke… ni potrebno podvajati.

Popusti za dvojčke

Tudi pri nas obstaja kar nekaj trgovin, ki ponujajo popuste za starše z dvojčki. Ko kupujete opremo se pozanimajte, katere trgovine so vam pripravljene pomagati in ugoditi vaši potrebi po večjem številu izdelkov. Za popuste se pozanimajte tako pri nakupu zibelk, otroških sedežev, kot za oblačila, pleničke, stekleničke…

Vzgoja dvojčkov je lažja

Dvojčka sta vedno v paru, torej vedno v družbi s sovrstnikom. Dvojčka zahtevata približno enake vzgojne metode, zato je v primerjavi z otroki različne starosti, vzgoja nekoliko lažja. V posteljo lahko gresta ob istem času, imata približno enake prehranjevalne zahteve…

Mamice dvojčkov imajo večje trebuščke

Povsem logično je, da večplodna nosečnost s seboj prinaša večje nosečniške trebuščke. Že ‘enoplodne’ nosečke težko najdejo primerna nosečniška oblačila, pri nosečnicah z dvojčki pa je iskanje primerne konfekcijske številke še nekoliko zahtevnejše. Večino številk nosečniške konfekcije je prilagojeno konfekcijskim številkam posameznic, vendar je ponavadi pravi kos oblačila, še posebej v pozni nosečnosti, zelo težko poiskati.

Srečevali se boste s čudnimi vprašanji

Ljudje smo radovedna in čudna bitja, zato naj vas neumna vprašanja ne presenetijo. Če je vprašanje še tako neumno se ne pustite zmesti, niti si ne dovolite, da vas vprašanje prizadene. Bodite duhovite in sproščene.

Dvojčka sta redko istega razpoloženja

Diametralno nasprotje je glavna prednostna značilnost dvojčkov, ki jo z lahkoto obrnete sebi v prid. Izbruhi jeze redko doletijo oba naenkrat. Dvojčka je v primerjavi z edincem veliko lažje umiriti.

En otrok je prijaznejši

Težko se je sprijazniti z dejstvom, da vam je en otrok ljubši od drugega. In to je povsem človeško! Čeprav še tako kategorično trdite da temu ni tako, vas bo vaša speča podzavest slej kot prej izdala. Obema otrokoma, kljub občutku, da vas en ‘upošteva’ manj, namenite enako količino časa in pozornosti.

Voziček

Izbira vozička za dvojčke je zaradi ekonomske računice proizvajalcev zelo uboga. Bodite pozorni na velikost vozička (ga lahko zložim v prtljažnik avtomobila, ali ga lahko zapeljem skozi vhodna vrata stanovanja) in seveda na kakovost in ceno.

Dojenje

Dojenje obeh otrok naenkrat je težka, a ne nemogoča naloga, ki potrebuje nekaj prakse. Teoretično in praktično znanje si oglejte v spodnjem videu.

Naj vam ne bo nerodno zaprositi za pomoč

Dedki, predvsem pa babice in prijateljice so v takih trenutkih zlata vredna pomoč. Nikar jo ne zavrnite.

Govor

Med odraščanjem dvojčka za medsebojno komunikacijo pogosto razvijeta povsem svoj jezik, ki pa ga sama prav dobro razumeta. Na žalost pa sta tudi edina. Prav zaradi tega dejstva dvojčki ponavadi potrebujejo nekaj več časa, da razvijejo govor in akceptirajo materin jezik.

Nasprotja

Čeprav sta si dvojčka vizualno zelo podobna, imata iste starše, živita v isti hiši in pogosto tudi v isti sobi, sta si značajsko povsem različna, lahko bi celo dejali, da sta skupek nasprotij.

Mama

Dvojčki ponavadi mame spremenijo v močne osebnosti. Sposobnost istočasne vzgoje in nege dveh otrok to dejstvo samo še okrepi.

Naslednji prispevek

Klamidija in zunajmaternična nosečnost

20 marca, 2013 0