Friday, July 19, 2024

Pravilna prehrana je bistvenega pomena za rasti in razvoj v obdobju nosečnosti in je temelj za zdravje bodoče matere in otroka. Nosečnost ne zahteva posebne diete, vendar samo zdravo in uravnoteženo prehrano, ki naj bo kar se da sezonska in lokalno pridelana. Poleg vsega tega pa je enako pomembno tudi, da zaužijete dovoljšnjo količino tekočine. Kaj med nosečnostjo lahko pijete in kaj ne? Mnenja so deljena, nekatere mamice vztrajajo pri tem, da nosečnica si tu pa tam lahko privošči kakšen kozarček piva ali pa kave, drugi so strogo proti temu. Kaj pa je res? Preberite spodaj.


Kakšne tekočine je najbolj priporočljivo uživati med nosečnostjo?

Voda

Voda, voda, voda. Pijte čim več vode. Pa ne samo med nosečnostjo, ampak tudi sicer. Še posebej je to pomembno v poletnih mesecnih, ko naše telo izgubi veliko več tekočine kot sicer. Izogibajte se sladkim pijačam, izbirajte raje navadno vodo, ki jo lahko izboljšate s svežimi metinimi listi in narezanimi koščki sadja. Zelo zdravi so naravni sveže stisnjeni sokovi ali pa smutiji, ki jih je najbolj priporočljivo narediti z vodo.

Čaj

Privoščite si lahko tudi skodelico čaja – nesladkanega zeliščnega ali sadnega. Izogibajte se zelenim čajem, ki vsebujejo kofein. Prav tako bodite zmerni pri uživanju kave, zaužijte jo največ dve skodelici na dan. Izogibajte se pitju alkoholnih pijač, saj le ta prehaja preko posteljice do ploda in tudi v materino mleko.

Naslednji prispevek

5 stvari, ki jih ne smete početi tik pred porodom

17 julija, 2021 0