Tuesday, July 16, 2024

Istočasno je pa potrebno upoštevati tudi starost para. Tako specialisti pri ženskah mlajših od 30 let svetujejo naravno poiskušanje 12-18 mesecev, pri parih do 40 let 8-12 mesecev. Ženske nad 40 let pa naj se že po 6 mesecih obrnejo po pomoč k specialistu. Starost pa nam prav nič ne pomaga..


 

Staranje jajčne rezerve


Medtem, ko moški neprenehoma proizvajajo nove spermije, se ženska rodi z že določenim številom jajčnih celic, ki jih bo imela. Le teh je okoli 200.000 v resnici jih bo pa lahko uporabila le okoli 400-500. Vse ostale so obsojene na propad. V vsakem ciklusu začne zoreti okoli 20 jajčnih celic vendar dozori le ena.

 

Pogostost neplodnosti


Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da 80 milijonov prebivalcev na svetu prizadene neplodnost. To pomeni en par na deset prebivalcev. Upoštevati pa moramo, da neplodnosti nerazvite države skoraj da ne poznajo oz. jo je zelo malo. V Sloveniji podatki kažejo, da ima težave z neplodnostjo vsak peti par.
 

Koliko lahko naredimo sami?

Zelo pomembno je poznavanje svojega telesa in njegovega delovanja. To vam pomaga tako pri načrtovanju nosečnosti kot v izogib nepotrebnim strahovom, ko ne vemo kaj se z nami oz. našim telesom, dogaja. Istočasno bodo pa te informacije pomagale vašemu ginekologu oziroma kasneje specialistu za neplodnost pri odkrivanju vzroka vaših težav.

Zapisujte si dneve vašega menstrualnega ciklusa, vnašajte čim več podatkov (sluz, bolečine, izcedki), nekaj mesecev merite bazalno temperaturo, istočasno si poiskusite določiti ovulacijo z ovulacijskimi testi.

Pazite na prehrano! Prehrana je zelo pomemben dejavnik v načrtovanju nosečnosti. S tem niso mišljene kakšne posebne prehranjevalne navade ampak zdravo in raznoliko prehranjevanje.
 

Vzroki neplodnosti


Glede vzrokov je veliko različnih podatkov o pogostosti, večina jih ocenjuje, da gre v 1/3 primerov za moško neplodnost, 1/3 je ženske neplodnosti in za ostalo 1/3 je vzrok kombinacija obeh partnerjev in pa vzroki, ki do danes niso še znani (nepojasnena neplodnost).
 

Neplodnost je bolezen?

Ja, neplodnost je bolezen in kot bolezen se zdravi. Včasih se odpravi vzrok, v kolikor to ni možno sledi oploditev z biomedicinsko pomočjo.

Neplodnost kot bolezen pa je potrebno tudi preprečevati in ne samo zdraviti. Zato je pomembno informiranje in osveščanje ljudi, parov kateri še ne načrtujejo družine.
 

Kako zdravimo neplodnost

Zdravljenje neplodnosti se začne z osnovnimi preiskavami katere so namenjene odkritju vzroka.

Za žensko so to ultrazvočni pregled, hormonske preiskave, biopsija, hsg, laparoskopija, histeroskopija. Pri moškem pa spermiogram, spermiokultura, pregled moškega in za oba pregled krvi na spolno prenosljive bolezni.

Nekateri vzroki se lahko odpravijo, pri drugih je potrebna oploditev z biomedicinsko pomočjo. Le ta se lahko opravi z lastnimi celicami ali pa darovanimi celicami v kolikor eden ali oba partnerja nimata svojih.

Oploditev z biomedicinsko pomočjo

Kadar se ne uspe odkriti vzroka neplodnosti in le tega pozdraviti, tako da pride do rojstva otroka, sledi oploditev z biomedicinsko pomočjo. Vsakemu paru v rodnem obdobju pripadajo 4 postopki iui in v kolikor tej niso uspešni ozroma nesmiselni zaradi bolezni, 4 postopki IVF oz. ICSI odvisno od indikacije.
 

Kam se obrniti v primeru neplodnosti

Najprej na svojega izbranega ginekologa, kateri vam bo izdal napotnico za specialista. Pri specialistu boste nato opravili potrebne preiskave in začeli z zdravljenjem.

Preko spleta lahko za splošne informacije postavite vprašanju specialistom ginekološke klinike kateri odgovarjajano na forumu med.over.net.
 

Niste sami!

Neplodnost je velika psihološka obremenitev. Odkritje, da imamo reproduktivne težave je največkrat zelo dramatično. Občutki krivde, sramu, težave pri pogovoru z drugimi (velikokrat tudi s svojimi najbližjimi), občutek osamljenosti itd. Kdor preživlja ali je preživljal zdravljenje neplodnosti ve o čem govorimo.

Vendar kakršnakoli je vaša težava, naj vas ne bo sram, ne počutite se krivo in ne prevzemajte odgovornosti za vašo neplodnost. Neplodnost je bolezen, tako kot vse ostale bolezni o katerih se vsakodnevno pogovarjamo.

Nikoli ne pozabite, da niste sami! Neplodnost je zelo pogosta bolezen in glede na število parov, je najverjetneje med vašimi prijatelji kdo z enakimi oziroma podobnimi težavami.

Za izmenjavo izkušenj, informiranje ali enostavno pogovore imate na voljo društva, srečanja, internetne strani in forume. Poiščite jih in se pogovorite z osebami, ki doživljajo isto stisko kot vi sami.

Vir: Živa

Sorodni članki: 

Kategorija:   neplodnost, O neplodnosti
Naslednji prispevek

Zunajtelesne oploditve (IVF)

13 junija, 2012 0