Tuesday, May 21, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Kaj je organsko?

By 0 302 Views

Ekološko kmetovanje se vrača k izvoru kmetijstva in temelji na dobri, naravni prsti in gnojilih za gojenje odpornih poljščin. Temeljni del ekološkega kmetovanja je gojenje pridelkov v skladu z lokalnim okoljem, da se omogoči čimbolj naravnen proces gojenja živil. Ekološko rejene živali se običajno prosto gibajo in same krmijo. Eko proizvodi niso obdelani s kemikalijami, ki lahko škodujejo ljudem in drugim živalim.  
 
Ekološka proizvodnja hrane se razlikuje od še enega trenda: kmetijske biotehnologije. Kmetijska biotehnologija se opredeljuje kot zbirka znanstvenih metod, vključno genski inženiring, ki se uporabljajo za ustvarjanje, izboljšavo ali spreminjanje rastlin, živali in mikroorganizmov. Zagovorniki biotehnologije trdijo, da se s spreminjanjem živil krepi naravne prednosti izdelka. Nekateri znanstveniki menijo, da lahko gensko spremenjena živila vsebujejo več hranilnih snovi kot njihovi naravni ekvivalenti in da se tako pridela več hrane, kar izboljša oskrbo s hrane po vsem svetu. Gensko spremenjene rastline naj bi tudi zmanjšale potrebo po uporabi nevarnih pesticidov, saj so generirana tako, da zajedalce uničijo kar same od sebe.
Stroški ‘organskega’
 
Ekološka živila so pogostokrat dosti dražja od običajnih živil, saj zahtevajo več dela. Ekološki kmetje morajo v kmetijstvu za pridelavo hrane brez kemikalij opustiti sodobne, tehnološko napredne iznajdbe. Ponavadi so donosi od ekoloških pridelkov manjši, saj ta živila niso bila generirana, da bi povečala količino pridelane hrane.


Sorodni članki:

Varčno vrtnarjenje

Zakaj je jogurt boljši od seksa

Aditivi v živilih

Kaj se resnično nahaja v vaši kozmetiki