Monday, July 22, 2024

Skoraj vsaka doječa mamica se zaveda potrebe po zdravi prehrani med dojenjem. Res pa je, da je bilo za kaj takega dosti več časa v nosečnosti. Z dojenčkom pa se je marsikaj spremenilo in kar naprej se srečujemo s pomanjkanjem časa.


Večina doječih mamic zaskrbljena priznava, da na prehrano ne pazijo, kot bi morale, in da večkrat posežejo po hrani, katere prehranska vrednost jih sploh ne zanima. Tisti trenutek jim je pomembno le, da potešijo neznosno lakoto. Zmanjka jim časa, da bi si pripravile polnovreden obrok. Žal pa moramo zapisati, da v primeru, ko doječa mamica ne dobi zadovoljive količine hranljivih snovi, ki so ji sedaj še kako potrebne, s tem prikrajša tudi svojega dojenčka. Torej: če mamica ne zaužije prepotrebnih sestavin, njeno mleko ne more biti ustrezne kakovosti. Res je sicer, da doječa mamica zalogo potrebnih snovi (na primer kalcija) lahko črpa iz rezerv, ki jih je telo ustvarilo med nosečnostjo. Delež mineralov v materinem mleku se ne bo zmanjšal niti v primeru, ko doječa mamica daljši čas ne vnaša zadostnih količin mineralnih snovi, vendar pa bo tedaj oškodovana prav ona. Dojenje bo povzročilo padec njene teže (joj, drage moje, nikar ne vriskajte od veselja!). Privedlo pa bo tudi do stanja izčrpanosti (predvsem v prvih tednih po porodu) in popolne brezvoljnosti, kar vam zagotovo lahko pokvari siceršnjo materinsko srečo in radost. Potrebno je tudi vedeti, da vitamine, za razliko od mineralov, telo ne more skladiščiti. Če doječa mamica v telo vnaša premajhne količine vitaminov, se bo pomanjkanje zagotovo pojavilo tudi pri dojenčku.

Kako na hitro pripraviti zdrav obrok?

 • Vedno imejte pri roki zalogo banan, saj vam bo ta nežen sadež umiril želodec in začasno potešil lakoto.
 • Kupujte globoko zamrznjeno zelenjavo, ki je ni potrebno čistiti. Na hitro jo prekuhajte v vodi in jo z električnim mešalnikom spremenite v juho. Tako, zdrav obrok je pripravljen.
 • Kadar ste v časovni stiski, vam lahko pride prav tudi t. i. »juha iz vrečke«. Po juhi potresite parmezan – trdi siri so izjemen vir kalcija. Zraven juhe lahko grizljate svežo zelenjavo, s čimer boste v telo vnesle tudi potrebno količino vitaminov.
 • V zalogi imejte tudi vrečko muslijev. Lahko si jih vnaprej pripravite tudi same. Naš recept za 12 obrokov je takšen: 
 • 250 g prosenih kosmičev
 • 250 g ovsenih kosmičev
 • 100 g pšeničnih kalčkov
 • 50 g sesekljanih zelenih bučnih semen
 • 50 g sončničnih semen
 • 100 g suhih marelic, narezanih na majhne koščke (izberite naravno sušene, brez žvepla)

Pripravljene muslije hranite v dobro zaprti posodi. Za vsak obrok si postrezite eno skodelico muslijev, ki jih pomešajte z mlekom ali jogurtom.

Najmanj dvakrat tedensko si pripravite riž z mlekom ali mlečno kašo s kakšno drugo žitarico. Tako pripravljeno jed lahko nekaj časa hranite tudi v hladilniku. Jed je zelo okusna, če ji dodate sveže sadje, po potrebi pa lahko sadje zamenjate tudi z žlico marmelade ali sadne čežane.

Doječim mamicam je dieta strogo prepovedana!

Med dojenjem telo porabi približno 650 kalorij več kot običajno. Dnevno potrebna količina kalorij sme znašati do 2800 kalorij, kar doječi mamici zagotavlja, da v kratkem času ne bo izgubila preveč teže, predvsem pa bo predpisano število kalorij preprečilo slabitev organizma. Hudo resno je treba upoštevati navodilo, da je med dojenjem hujšanje prepovedano. Zakaj? Ko se ob dietah začno topiti maščobne zaloge, v katerih so shranjeni strupeni toksini, lahko ti preidejo v materino mleko in zastrupljajo otrokovo hrano. Če se materini kilogrami tope kljub temu, da se mati pravilno prehranjuje, pa je zaskrbljenost odveč. Znano je namreč, da se z otrokovim prihodom na svet lahko materina presnova korenito spremeni. Rezerve, ki smo si jih ustvarili v nosečnosti, se začno topiti in razgrajevati, vendar se v teh »mladih« zalogah toksini niso tako zelo povečali.

Naj se odrečem slastnim jagodam?

Dojenček je lahko alergičen na kakšno sestavino, ki jo zaužije mamica. Vnos hrane si dobro zapomnite ali pa si jedilnike zabeležite, še posebej takrat, ko si privoščite nekaj, česar od začetka dojenja še niste poskusili.

Pogosto je dovolj že kozarec zaužitega pomarančnega soka ali skodelica jagod in otrok lahko že dobi izpuščaje. Hude težave s trebuščkom ima lahko dojenček, če je mamica zaužila surovo čebulo ali česen. Zato je potrebno med dojenjem uživati nežne vrste sadja in zelenjave. Med sadjem lahko izberete jabolka, hruške, banane, borovnice, lubenico, robidnice, breskve in grozdje. Od zelenjave izberite paradižnik, avokado, listnato solato, cvetačo, brokoli, komarček, kumare, krompir, peso, špinačo, liste zelene in bučke. Uživajte nemastno belo meso in ribe.

Pijte dovolj tekočine!

Da bi mleko laže teklo, morate piti dovolj tekočine. Dnevno naj bo to tri litre nesladkanih in nagaziranih pijač (Pozor! Mleko ni tekočina, je hrana!). Med dojenjem uživajte:

 • mineralno vodo z nizko vsebnostjo ogljikove kisline
 • blage sadne in zelenjavne sokove
 • zeliščne čaje
 • vodo

Doječe mamice! Izogibajte se pitju pravih čajev in kave, saj se kofein skoraj v trenutku znajde v mleku. Ne uživajte alkoholnih pijač, saj se alkohol v materinem mleku znajde že pol ure po zaužitju in vsebuje natanko toliko promilov, kolikor jih je v materini krvi.

vir: www.mama.si

Kategorija:   Dojenje, Novice
Naslednji prispevek

Učitelj me ima na piki!

13 junija, 2012 0