Monday, April 22, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Kaj pomeni biti zasvojen s sladkorjem?

By 0 469 Views

Kaj storiti?


Preprosto izogibajte se jedem, ki vsebujejo sladkor. Tisti, ki že po naravi niste sladkosnedi boste rekli »nič lažjega kot to«, za sladkosnede pa bo to vse prej kot preprosto. Izogibanje sladkorju ne pomeni samo odpovedati se sladkarijam. Sladkor vsebuje tudi katera druga jed: beli kruh, riž, krompir, koruza, med, korenje, sadje, pesa, koruzni kosmiči….Znanstveniki so dolgo časa menili da sladkor, razen zobne gnilobe, zdravja  ne ogroža resno. Pojavlja se tudi zanimivo mnenje, da je temelj zdrave prehrane tudi užitek, na primer užitek povezan s sladkimi pregrehami. Dobra stran sladkorja je tudi ta, da so pogonsko sredstvo naših možganov, saj izboljšuje spomin in pomaga k večji zbranosti pri učenju.To drži, vendar pa prinaša sladkor tudi negativne posledice za naše zdravje, sladkorno bolezen, bolezni srca, pospeši staranje – še posebej to velja za ljudi, ki so občutljivi na sladkor.


Vprašali boste, ali je mogoče da je nekdo občutljiv na sladkor?

 

Da, je mogoče, in sicer to velja za tiste, katerim se: pogosto vrti, se tresejo, so pogosto utrujeni, omedlevajo, jim šumi v ušesih in v glavi, se težko zberejo, čez dan so pogosto utrujeni in zaspani, pogosto tarnajo, da jih boli glava, podnevi in ponoči se veliko potijo, so boječi in depresivni ter razdražljivi, nepričakovano postanejo agresivni, zlahka se zredijo, radi jedo sladko hrano, čez dan nenehno po malem jedo, radi jedo kruh, žita in testenine. Če večina naštetega velja za vas, potem ste zagotovo občutljivi na sladkor.

Kaj lahko storite če ste občutljivi na sladkor?

 

Ko nakupujeta živila, preverite etikete na embalaži in poiščite »skriti sladkor«  v njih. Sestavine so ponavadi naštete po kvantiteti. Če je sladkor na prvem mestu, pomeni da ga živilo vsebuje več kot katerekoli druge sestavine. Vedite, da rjavi sladkor ni kaj veliko bolj zdrav kot beli sladkor. Bodite pozorni, ko berete etikete, sladkor se skriva za besedami: maltoza, glukoza, karamela, melasa. Jemljite nadomestke v obliki kromovih kapsul, ki vam bodo pomagale, da premagate hrepenenje po sladkem, še bolj sladkem, najbolj sladkem. Če ugotovite, da se čez dan težko prebijete brez koščka čokolade denimo, je veliko verjetnosti, da v resnici potrebujete krom. To je pomemben mineral, ki uravnava nivo krvnega sladkorja, tako da preprečuje normalno delovanje insulina. Stres in nepravilna prehrana sta lahko razlog za pomanjkanje kroma, to pa se bo pokazalo v vaši požrešnosti na sladko. Če se zgodi da noro hrepenite po čokoladi, jo pojejte, vendar na poln želodec. Želja po čokoladi se namreč pojavlja, če se navadite na tak način potešiti lakoto. Če pa se boste z njo posladkali nekaj minut po obroku, potem boste imeli nadzor nad tekom in nad »poželenjem po sladkem«.