Saturday, April 13, 2024

Hrana, kozmetika in kemijske spojine na delovnem mestu so glavni krivci za nastanek dermatitisa. Raznolikost spojin lahko povzroči spremembe na koži, znane kot kontaktni dermatitis, ki se ob pravočasni in natančni diagnozi uspešno ozdravi, izjavljajo strokovnjaki.


Kontaktni dermatitis je akutno, ali kronično vnetje kože, ki nastane kot posledica stika s kemijsko snovjo, biološkim ali fizikalnim agensom.

Običajne krivce najdemo v kozmetičnih preparatih, parfumih, določeni hrani, v niklju ali drugi kovini, v čistilnih sredstvih, detergentih, industrijskih kemikalijah in lateksu.

Večina vseh primerov dermatitisa (20-35%), vključno z več kot 75% vrstami kontaktnih dermatitisov povezanih z delovnim mestom, prizadene roki.

»Na področju rok je alergijski kontaktni dermatitis zelo pogost in prizadene zdravstvene delavce, frizerje, kozmetičarke, mizarje in lesarje, ter delavce v kemijski industriji,« je izjavil dr. James S.Taylor, vodja oddelka industrijske dermatologije na Clevelend Clinic v Ohiu.

»Za postavljanje diagnoze kontaktnega dermatitisa rok je z obzirom na to, da se lahko pojavi sam ali pa v kombinaciji z iratirijočim atopičnim dermatitisom, zelo pomembno testiranje kože,« dodaja Taylor. Zdravljenje je odvisno od vzroka nastanka dermatitisa.

»Zdravljenje vključuje izogibanje alergenom in občasno, ali sistematično uživanje kortikosteroidov za blaženje simptomov,« pravi Taylor.

Drugo mesto pogostega nastanka dermatitisa pripada obrazu, kjer se pojavi kot reakcija ne kozmetiko, milo, ali druge proizvode za osebno nego.

»Pacientke so pogosto uporabljale neko novo vrsto lepotne kozmetike prav pred pojavom kožnih sprememb. Ponavadi tako stanje zdravimo s kortikosteroidi, ter svetujemo neuporabo alergenih izdelkov.« dodaja dr Vincent A. DeLeo, vodja dermatološkega oddelka na St. Luke’s and Roosevelt and Beth Israel Medical Center v New Yorku.

»Pri nastanku dermatitisa na obrazu, testiranje na koži ni nujno potrebno, če pa so pacienti kljub spremembi kozmetike še vedno okuženi opravimo testiranje. Na podlagi izvidov se odločimo za nadaljnje postopke zdravljenja,« pravi DeLeo.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Skupinska terapija v pomoč pacientkam z rakom

13 junija, 2012 0