Saturday, June 22, 2024

Ekstrakt, ki ga pridobivajo iz korenine magnolij, katere Kitajci uporabljajo v svoji tradicionalni medicini, je najnovejše orožje v boju proti slabemu ustnemu zadahu.


Predstavniki velike živilske tovarne obljubljajo novo serijo žvečilnih gumijev in bombonov, v katere so dodali omenjeni ekstrakt, ki ubija mikrobe.

Ekstrakt magnolijine korenine izboljša zadah tako, da uniči mikrobe, ki ga povzročajo. Proizvajalec žvečilnih gumijev upa, da bo nov proizvod poskrbel za enak efekt.

Korenina magnolije, je že dolgo prisotna v tradicionalni kitajski medicini. Uporablja se pri zdravljenju vročice, glavobolov in stresa, svojo zdravilno moč pa je pokazala tudi pri uničevanju mikroorganizmov, ki povzročajo čir na želodcu.
 

Kaj povzroča slab zadah?

Najpogostejši vzrok slabega zadaha je razkrajanje hrane, ki ostaja v ustni votlini, še posebno hrana, ki ostaja med zobmi. Slab zadah povzroča tudi hrana, ki vsebuje lahko hlapljiva olja (npr. čebula in česen). Hrana se razgradi, vonj pa se s pomočjo krvnega obtoka prenese do pljuč, kar občutimo v našem zadahu. Umivanje zob je zgolj kratkočasna rešitev za to vrsto slabega zadaha, ker ostane prisoten vse dokler se ne izloči iz krvnega obtoka. Podobno se dogaja pri pitju alkoholnih pijač.

Slab zadah lahko povzročita tudi slaba ustna higiena in dentalne bolezni. Neredno umivanje zob, brez uporabe zobne nitke poskrbi, da se v naših ustih razvije leglo bakterij, ki izločajo neugodne vonjave. Slaba ustna higiena povzroča zobne obloge. Leglo bakterij in slabega zadaha, postane tudi neredno čiščena zobna proteza.
 

Jutranji zadah

Slina ima nalogo vlaženja ustne votline. Suha usta dopuščajo zbiranje mrtvih celic na dlesni, notranji strani lic in na jeziku. Celice se razkrajajo in prav tako povzročajo neprijeten zadah. Ko spimo se usta najbolj osušijo in ravno to je vzrok famoznega in neprijetnega jutranjega zadaha.

Ljudje, ki spijo z odprtimi usti, imajo še večje težave s suho ustno votlino. Strokovnjaki iz klinike Mayo trdijo, da lahko nekatera zdravila in kajenje povzročita kronično suho ustno votlino, ter povzročita težave z žlezami, ki proizvajajo slino.

Slaba prehrana, cigarete, rigorozne diete, infekcija pljuč, grla in sinusov so prav tako povzročitelji slabega ustnega zadaha.
 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Ko potrebujemo HANSAPLAST

13 junija, 2012 0