Monday, April 22, 2024

 


Nepojasnjena utrujenost najpogosteje ni znak nekega resnega obolenja, temveč posledica preobremenjenosti ali pomanjkanja sna. Če utrujenost traja več kot teden dni, v primeru najmanj sedemurnega spanca in primerne prehrane, se o potencialnih zdravstvenih težavah pogovorite s svojim zdravnikom.

Strokovnjaki menijo, da je utrujenost posledica verižnih procesov v živčnem sistemu, možganih, hrbtenjači in živcih, ki so v glavnem neznani in neraziskani. Nezdrav način življenja, uživanje vitaminsko skromne prehrane, pomanjkanje fizične aktivnosti in preobremenjenost privede do izčrpanosti in apatičnosti. Obstajajo pa tudi tisti, ki se kljub skrbi za svoje zdravje počutijo izčrpano. V posameznih primerih je utrujenost signal nekaterih skritih zdravstvenih težav kot so anemija, hipotiroza, alergije ali srčne težave.
 

Anemija

Obilna menstrualna krvavitev ali porod, lahko povzročita anemijo, ki je vodilni povzročitelj utrujenosti pri ženskah. Pomanjkanje železa v krvi kot posledica nižje oskrbe telesa s kisikom se kaže z zehanjem in občutkom utrujenosti. Dobra novica je, da lahko že s spremenjenim načinom življenja, anemijo pozdravite v 30-tih dneh. V lekarnah obstajajo številni naravni preparati, ki se priporočajo kot terapija proti anemiji. Uživajo se lahko preventivno ali kot dodatek k prehrani. Večina preparatov vsebuje naravno železo in so izdelani na bazi rdeče pese, korenja, ali druge z železom bogate zelenjave.

Čeprav fizična aktivnost izčrpava, je gibanje ena izmed najbolj uporabnih metod v boju proti utrujenosti. Trideset minutna hoja dvakrat dnevno na svežem zraku, vam bo povrnila odlične občutke. Hoja regulira razpoloženje in troši 80% maščob, ki ste jih vnesli v organizem.
 

Ščitnica

V kolikor vaša utrujenost sovpada s počasnejšimi gibi, spremenjenim razpoloženjem in nežno depresijo, bi morali na pregled žleze ščitnice. Hipotiroza je stanje pri katerem ščitnica ne proizvaja dovolj hormonov, kar se kaže kot upočasnitev fizičnih in psihičnih funkcij. Utrujenost, lenoba, težave s koncentracijo, počasnejše gibanje in govor, neprenašanje mrazu, so splošni simptomi hipotiroze. Drugi zanki hipotiroze so: pospešeno izpadanje las, zamegljen vid, hripavost, zaprtje, povišan krvni tlak in holesterol. Zdravljenje hipotiroze je vseživljenjsko, izboljšanje zdravstvenega stanja pa je vidno že dva tedna od pričetka terapije.
 

Okužba sečil

V nekaterih primerih je lahko utrujenost povzročena z okužbi sečil. Pekočina in pogosta mala potreba so lahko znaki bakterijske okužbe sečil. Številne ženske pa kljub bakteriozi nima omenjenih simptomov. Letno laboratorijsko testiranje urina ne stane veliko. Ljudem z pogostim vnetjem sečil se priporoča prekomerno pitje nealkoholnih in negaziranih pijač, kot dodatki k prehrani pa se priporočajo preparati na osnovi brusnic. Če je utrujenost posledica okužbe sečil, bo občutek izčrpanosti izginil teden dni po terapiji.
 

Kofein

Številni ljudje utrujenost blažijo s kavo ali drugimi kofeinskimi napitki. Hiter dvig energije pa lahko povzroči ravno nasprotno delovanje, oz. še poveča občutek utrujenosti. Iz prehrane izključite kofein, ne samo kavo, temveč tudi čaj, gazirane pijače in čokolado.

 

Srce

Če se po fizični dejavnosti počutite izčrpano in težko dihate, lahko simptoma kažeta na težave s srcem.
 

Spanec

Ne bodite panični, saj utrujenost ni prvi znak težav z zdravjem srca. Zelo pogost povzročitelj izčrpanosti je motnja spanca, ki se kaže kot težave z dihanjem. Vedno ko se dihalne poti vlažijo ali blokirajo, se oseba zbudi, s čimer ponovno zagotovi prehodnost dihalnih poti. Vsaka prekinitev dihanja pa zmoti spalni cikel, zato nočno zbujanje povzroča kronično dnevno utrujenost.
 

Hrana

Nekatera živila dvigajo energijo, druga pa jo inhibirajo. Zaspanost in nepojasnljiva utrujenost sta lahko posledica alergij ali intolerance na določeno hrano. Alergijo je zelo lahko potrditi, saj se očita z vidnimi simptomi kot je npr. osip. Intoleranca na prehrano predstavlja preobčutljivost na določena živila in aditive, pogosto brez vidnih znakov opozoril. Test intolerance na živila odkriva, na katera živila je oseba preobčutljiva. Izogibanje tem živilom kaj kmalu vzpostavi pravilno naravno ravnovesje v organizmu, utrujenost pa hitro izgine.

Nenehno občutite sovražnost do vsega kar vas obkroža, na dane težave se ne morete se koncentrirati, pozornost je razsuta na več strani, nič vas v popolnosti ne zadovolji? Počutite se utrujeno, pa vendar ne delate ničesar kar bi vam jemalo energijo. Mogoče je čas da zapustite daljinski upravljalnik, izklopite računalnik in se posvetite prijateljem, družini in novim aktivnostim, ki vas bodo iztrgale iz apatije v kateri ste se znašli.
 

Kategorija:   Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Test krem za sončenje

13 junija, 2012 0