Wednesday, February 28, 2024

Ko je poroka prepovedana tema

Če ste dekle enega od takšnih samcev, to diagnozo zelo dobro poznate. Najbolj očitni simptomi so: besede "midva" ni v pogovornem jeziku, ob vprašanju o kakršnihkoli dolgoročnih skupnih načrtih se hitro počuti ogroženega, ko se ob sprehodu skozi mesto zasanjano zagledate v izložbo poročnih oblek, vas odvleče čim dlje stran … ipd.


Skratka, čeprav se zdi, da vas ima sicer rad, na vse možne načine poudarja, da je trenutno njegova najvišja vrednota svoboda in da še ni zrel za resno zvezo. Ob oltarju z vami bi si ga lahko predstavljale samo, če bi mu "opeka padla na glavo" ali kaj podobnega. Obupano se sprašujete, ali obstaja kakšna oddaljena možnost, da vas nekoč le zaprosi za roko.

Dejstva, zaradi katerih začnejo moški razmišljati drugače

Vsi poznamo teorijo, da so moški po naravi "lovci", kar naj bi se odražalo tudi v njihovem odnosu do žensk. Vendar veliko takšnih lovcev nekega lepega dne le ugotovi, da je večen lov le utrudljiv in ne preveč smiseln ter da bi bilo lepo imeti svoj topel dom. Zakaj?

Naveličanost samskega stanu

Mnogi moški se enostavno naveličajo samskega življenja. Na začetku dvajsetih je najbrž silno zabavno s svojo družbo vsak vikend obiskati vse najboljše bare. Z leti začne to izgubljati čar, zlasti ker je tam zmeraj več najstnikov.
Tudi "samske počitnice" in izleti, kjer mladeniči raje tekmujejo v kvantiteti kot v kvaliteti glede nežnejšega spola, se začnejo v skoraj tridesetih letih sprevračati v vse bolj klavrne epizode. Na plažah in v barih so dostopne predvsem najstnice in nekaj čez dvajsetletnice, te pa se za čare "zrelejših" moških niti ne zmenijo. Vse bolj zavidljiv položaj pridobivajo tisti, ki imajo doma stalno dekle, h kateremu se po takšnih ponesrečenih avanturah z veseljem vrnejo.

Zmenki izgubijo svoj čar

Ko moški (zopet) konča neko razmerje in se zave, da bo potrebno vso stvar začeti znova; srečati dovolj simpatično žensko, jo spoznati, se spoznati z njenimi prijatelji in starši, ponovno ugotavljati, ali je ta tista prava … Kar pomislite, kako je že dvajsetič nekoga spraševati in poslušati ene in iste reči: "V katerem znamenju si rojena? Dvojčka? Jaz tudi!" Človek si zaželi zamenjati ploščo.

Njegov najboljši prijatelj se poroči

Vsak moški se po tihem boji, da bo zadnji v družbi ostal samski. Pritisk se stopnjuje, ko si večina njegovih prijateljev najde partnerico. Življenje se spremeni, vse manj "starih sabelj" ima ob vikendih kaj časa … itd. Gotovo pa doživijo šok (čeprav tega zlepa ne bo noben priznal), ko vidijo svojega prijatelja vsega žarečega stati pred oltarjem s prelepo nevesto ob strani. Takrat utihnejo vse velike teorije o poroki kot koncu sveta.

Skoraj poraz za moškega predstavlja poroka njegove "bivše". Najbrž gre za občutek tekmovalnosti v moških, ki si vedno želijo dokazati, da so sami prav tako sposobni resnega in zrelega razmerja. Za večino pa je končni trenutek streznitve vest, da ima bivše dekle novorojenčka. Strašen udarec za moško samozavest.

Začetki pleše in pivski trebušček

Pride čas, ko je potrebno življenje pogledati z bolj realističnega zornega kota. Še tako "gajsten" moški ne more, ko se začne bližati svojim štiridesetim, držati tempa z dvaindvajsetletnico, ne da bi se počutil vsaj malo patetično. Večina bi se.

Čeprav nekateri dolgo mislijo, da se jim leta ne bodo poznala vsaj tja do sedemdesetih, jih na to izdajalsko opozori pivski trebušček in vse višje čelo. Prvi kredibilni dokazi, da z leti najbrž ne bodo vse bolj šarmantni kot Robert Redford.

Dovolj mu je divjih zvez

Z leti tudi moški začne pri sebi opažati vzorec ponavljajočih se propadlih zvez. Npr. da ga divje privlačijo lepe, inteligentne, zelo ambiciozne, vendar sebične ženske, ki jih nekaj časa sicer uspe zabavati, potem pa se ga naveličajo in pustijo. Kot bi človek gledal osladno špansko nadaljevanko. Medtem se zdijo njegovi prijatelji v stalnih zvezah z dekleti, ki niso na prvi pogled nič posebnega, zadovoljni in srečni.

Želi si izboljšati življenjski standard

Odločitev za poroko je včasih lahko tudi čisto pragmatične narave. Marsikdo bi priznal, da se je za poroko odločil tudi zato, ker je bil že sit življenja v stanovanju z mnogimi sostanovalci. Ja, tudi takšni hladni, praktični in, priznajmo si, povsem finančni razlogi so lahko podlaga za tako resen življenjski korak, kot je poroka. Za marsikaterega moškega je to najlažji način, da si dvigne življenjski standard.

Težka življenjska preizkušnja ali osebna kriza

Nikoli ne smemo podcenjevati posledic težke življenjske preizkušnje. Če je bilo življenje nekoga do nedavnega orientirano predvsem na zabavo, lastne dosežke in užitke, mu izguba ljubljene osebe ali težka osebna kriza lahko popolnoma spremeni pogled na svet. Vrh lestvice vrednot zasedejo v življenju pomembnejše stvari. Na drugi strani pa … če moškega doleti takšna prelomna izkušnja v času resne zveze, lahko krene v ravno obratno smer, na pot trenutnih užitkov letanja iz cveta na cvet …

Zaljubi se

In tako smo prišli do konca seznama malo smešnih, malo ciničnih, malo nenavadnih in zelo neromantičnih razlogov, zaradi katerih se utegne moški naposled le odločiti za poroko. Vseeno pa obstaja še en razlog (naj se sliši še tako neverjetno), zaradi katerega bo takoj pripravljen dahniti usodni "da"; sreča tako krasno dekle, da ga dobesedno katapultira iz njegovega neodgovornega, avanturistično najstniškega načina razmišljanja. "To je to," bo ugotovil, "nikoli ne bom našel bolj popolne". Sezona lova je končana.

Vir: Siol

Kategorija:   Novice, Poroka