Sunday, May 26, 2024

Ameriški znanstveniki so izjavili, da je učinek zelo hiter in ga lahko primerjamo z neposrednim vbrizgom strupenih snovi v krvni obtok.


Raziskava je prva raziskava na ljudeh, ki je potrdila, da snovi v cigaretnem dimu povzročajo poškodbe DNK, je objavila revija Chemical research in Toxicology, ki jo izdaja Ameriško kemijsko združenje.

V raziskavi je sodelovalo 12 kadilcev, znanstveniki pa so preučevali delovanje policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAH), ki nastajajo v času razgradnje vonja tobaka, drv ali oglja, najdemo jih tudi na žaru pečenemu mesu.

Osredotočili so se na kemijsko spojino fenantren v krvi kadilcev in ugotovili, da tvori strupeno snov za katero se ve, da izziva mutacije DNK, ki lahko povzročijo raka.

»Kadilci so razvili maksimalno koncentracijo snovi v roku, ki je presenetil tudi znanstvenike: samo 15 do 30 minut po tem, ko so sodelujoči cigareto pokadili,« so zapisali v raziskavi.

»Rezultati lahko služijo kot jasno opozorilo tistim, ki še nameravajo poseči za cigaretami,« je dejal Stephen Hecht, ki je vodil raziskavo.

Za pljučnim rakom na svetu vsak dan umre okoli 3.000 ljudi, 90% teh smrti pa se pripisuje kajenju. 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Glasba sprošča dopamin

13 junija, 2012 0