Wednesday, May 29, 2024

Kljub temu, da so predhodne raziskave potrdile višje tveganje pri šoloobveznih otrocih, je sedaj prvič dokazana povezava med kajenjem v nosečnosti in hiperaktivnostjo triletnih otrok, poudarjajo znanstveniki.


Kate E. Pickett iz fakultete v Yorku je s sodelavci raziskovala povezanost med kajenjem v nosečnosti in težav z obnašanjem, ter motnjo pozornosti pri več kot 13.000 triletnikov in triletnic.

V namen raziskave so zbrali ogromno podatkov o ekonomskem statusu družine, stopnji izobrazbe staršev, etničnem poreklu, zakonskem statusu staršev, finančnih težav in o kajenju, pitju in drogiranju matere v času nosečnosti.

Raziskovalci so morali oceniti obnašanje, hiperaktivnost in motnjo pozornosti, npr. kako hitro otroku pozornost popusti, ali lahko obvladajo napad besa, so podvrženi nasilju in zlorabljanju drugih otrok, se prepirajo z odraslimi, kradejo in lažejo.

Glede na to, da večini dečkov (61,6%) in deklic (71,7%), čeprav je mati v nosečnosti kadila, škodljivih posledic niso potrdili, je opažena povečana nevarnost problematičnega obnašanja in motnje pozornosti, če je mati  v nosečnosti kadila, zaključujejo strokovnjaki.

Odkrili so, da kajenje v nosečnosti fantom in dekletom pušča različne posledice. Dečki izpostavljeni cigaretnemu dimu še pred rojstvom, so bolj podvrženi problematičnemu obnašanju in motnji pozornosti, deklice pa samo problematičnemu obnašanju.
Raziskava opozarja, da kajenje v nosečnosti nosi veliko tveganje za dečke in deklice.

»Splošno gledano je glavni dejavnik motenj kajenje skozi celo nosečnost in ne količina pokajenih cigaret,« je dejala Pickettova.

Naslednji prispevek

Streptokoki skupine B

13 junija, 2012 0