Friday, February 23, 2024

Ministrstvo za zdravje je namreč objavilo osnutek sprememb zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, s katerim bi se, če bi bil sprejet, Slovenija pridružila Italiji, Irski in nekaterim drugim državam EU-ja, v katerih je kajenje na javnih mestih, vključujoč lokale, prepovedano. Med cilji zakona je zmanjšanje števila kadilcev, njihovega obolevanja in umrljivosti ter zaščita delavcev, ki so dimu izpostavljeni.


Zakon naj bi lokalom in delovnim organizacijam nudil tudi kompromisno rešitev v obliki možnosti vzpostavitve kadilnic, kar pa bo podrobneje urejal pravilnik, ki ga bo potrdil minister za zdravje Andrej Bručan.

Zakonski predlog si med drugim prizadeva tudi k znižanju dovoljene starosti za nakup tobačnih izdelkov s 15 na 18 let.

Obstoječi zakon je bil sprejet pred 10 leti, k njegovim spremembam Slovenijo zavezuje tudi okvirna konvencija ZN-a o nadzoru nad tobakom, zanje pa se zavzema tudi komisar EU-ja za zdravje, Ciprčan Marcos Kyprianou.

Škodjivost pasivnega kajenja
Tobačnemu dimu je sledeč reprezentativni raziskavi inštituta za varovanje zdravja izpostavljenih 62,9 odstotka vseh polnoletnih prebivalcev Slovenije in 55,6 odstotka polnoletnih nekadilcev. Povprečno trajanje izpostavljenosti tobačnemu dimu ob dnevih, ko je posameznik izpostavljen, znaša približno eno uro. Vsak dan je pasivnemu kajenju izpostavljenih 15,2 odstotka polnoletnih Slovencev. V povprečju preživijo te osebe v zakajenem okolju 2,6 ure dnevno, časovni razpon pa sega od nekaj minut do več kot 16 ur.

Raziskava iz leta 2003 je pokazala, da so slovenski šolarji v starosti od 13 do 15 let zelo izpostavljeni pasivnemu kajenju tako doma kot na javnih mestih. Doma je pasivnemu kajenju izpostavljenih 52,2 odstotka nekadilcev in kar 84,8 odstotka šolarjev, ki tudi sami kadijo. Na javnih mestih pa je izpostavljenih še več otrok te starosti, in sicer 84,1odstotka nekadilcev in 92,4 odstotka kadilcev med njimi.

Na letni ravni je v Sloveniji z izpostavljenostjo tobačnim izdelkom povezanih kar 3.000 smrti. Predlog novele je za predloge rešitev odprt do 20. januarja.

Vir: RTVSLO 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Na zimskih razprodajah artikli tudi do pol cenejši

13 junija, 2012 0