Thursday, July 18, 2024

Branje vašemu otroku od zgodnjega otroštva je odličen način za navezivanje vezi z njim. Glasno branje vašemu otroku pomaga razviti ljubezen do knjig, kar mu ne pomaga le pri razvoju jezikovnih veščin, ampak je tudi zelo zabavno. Že od malih nog lahko spodbudi razvoj možganov, hkrati pa krepi odnos starš-otrok. To gradi jezikovne, pismene in socialno-čustvene spretnosti. 


Raziskave pokažejo, da so imeli malčki, ki jim starši berejo vsak dan, višje povprečne rezultate branja v 3. letu kot otroci, ki jim starši berejo manj pogosto. Poleg branja knjig obstajajo tudi drugi dejavnosti, ki vam lahko pomagajo razviti otrokove sposobnosti  vključno z petjem, otroškimi pesmicami, pogovori ali ustnim pripovedovanjem.

Kdaj naj bi začeli brati otroku?

Vašemu dojenčku bo koristilo, da boste brali, tudi če je premlad, da bi razumel. Ko berete z majhnimi otroki, je to bolj povezano s skupno interakcijo in pogovorom, kot pa s tem, da mirno sedijo in poslušajo. Skupaj se zabavajte ob zgodbah in knjigah ter vključite veliko pogovorov, pesmi in iger. Ohranite zanimanje tako, da včasih spremenite svoj glas, (npr. oglašanje kot žival v zgodbah) dodajte dejanja ali obrazne izraze, ki odražajo to, kar berete.

Katere knjige naj berem svojemu otroku?

Začnete lahko s tablami. Knjige, ki vključujejo dotik in teksturo, so idealne. Izberite knjige, ki jih z veseljem berete. Ni pomembno, ali berete isto knjigo znova in znova ali vsak dan drugo knjigo. Vključite gibanje in dejanja, ki so povezana z zgodbo. To je lahko za vas nekoliko dolgočasno, vendar je pomembno. Ponavljanje otrokom pomaga pri učenju pomena besed, kar je bistveno za razvoj jezika.

Kje lahko najdem prave knjige za svojega otroka?

Knjige lahko kupite v trgovini, na spletu ali si jih izposodite v lokalni knjižnici ali dnevnem varstvu. V knjigah je pogosto navedena starost, kateri so namenjene. V knjižnici si lahko izposodite tudi  zvočne knjige ali zamenjate knjige s prijatelji, ki imajo otroke podobne starosti kot vaši otroci. 

Če je vaša družina dvojezična, otroku pripovedujte zgodbe v obeh jezikih , da mu pomagate pri izobraževanju in izboljšate njegovo življensko izkušnjo.

Kategorija:   Šola in izobraževanje