Tuesday, July 16, 2024
1 junija, 2020

Kako dojenčka odvaditi od dojenja?

By 0 1112 Views

Prenehanje z dojenjem je pomemben korak za vašega malčka, za številne mamice pa kar velik izziv. 


Kdaj je pravi čas za prenehanje z dojenjem, je popolnoma subjektivna odločitev, ki temelji na odnosu med mamo in dojenčkom. Tudi okvirna številka starosti otroka ne obstaja, sicer pa pediatri priporočajo, da je pri šestem mesecu starosti otrokom potrebno dodajati več hranilnih snovi. kot so železo in cink ter številni drugi vitamini in minerali. ki jih zgolj dojenje ne zadovolji.

Prenehanje z dojenjem je naj postopno. Čeprav obstajajo situacije, kjer je dojenje potrebno hipno prekiniti, kar je v danem trenutku tudi rešitev, a je potrebno vzeti na znanje, da slednje zahteva določena tveganja. Zaradi preveč polnih prsi lahko pride do bakterijske okužbe mastitis.

Če je prekinitev dojenja nenadna, je priporočljivo uporabiti črpalko za prsi, prav tako tudi posluževanje nežne masaže prsi, ki preprečuje mašenje mlečnih vodov in pa tudi določene kontracepcijske tablete, ki ob predpisu ginekologa zmanjša količino mleka.

Pojavi se lahko tudi situacija, kjer mama preneha z dojenjem prej kot to želi dojenček sam. V tem primeru je pomembno, da otrokovo pozornost preusmerite v druge dejavnosti. Ne malo krat je odvajanje od dojenja za otroka težko tudi zato, ker so ob dojenju deležni mamine bližine, zato je priporočljivo, da v času odvajanja otroku namenite več pozornosti.

Postopki, ki bodo tudi otroku olajšali odvajanje se lahko pričnejo tako, da mu namesto svojega mleka ponudite adaptirano mleko v flaški. Zatem flaško poskusite več krat zamenjati z kozarčkom in ga skušajte navajati na samostojno pitje. V pripravljene kašice lahko zmešate tudi nekaj svojega mleka, kar bo otroka pritegnilo k novim oblikam hrane, ki pa še vedno ima okus po poznanem. Vpeljati poskusite tudi dnevne obroke, kjer naj gosta hrana vedno bolj nadomešča dojenje.

V primeru, da prvi poskus odvajanja od dojenja ne bo uspešen poskusite ponovno. Potrebno je najti ravnotežje med vašimi željami in potrebami dojenčka.

 

Kategorija:   Dojenje
Naslednji prispevek

Kdaj se odločiti za dojenje z nastavkom?

22 junija, 2020 0