Saturday, June 15, 2024

To je verjetno ena od stvari, o katerih niste posebej razmišljali a je zelo pomembna. Novorojenčku nohti rastejo zelo hitro in so zelo mehki. Prav iz tega razloga naj prvi mesec novorojenčku sploh ne bi strigli nohtov, saj so leti tako mehki, da se odtrgajo ob stiku z obleko, jogijem in med previjanjem/preoblačenjem.


S striženjem nohtov dojenčku pričnete približno po prvem mesecu življenja. Pomembno je, da svojega dojenčka dobro opazujete in tako boste opazili, kdaj so njegovi nohti trši in daljši ter obstaja nevarnost, da se popraska.

Nohti na rokah rastejo hitreje kot na nogah zato jih strižemo približno enkrat tedensko, na nogah enkrat do dvakrat mesečno.

Za striženje je najbolje uporabiti škarje z zaobljeno konico ali ščipalec za dojenčke. Manj priporočljiva a vseeno pogosto uporabljena tehnika je grizenje dojenčkovih nohtov. Nekateri menijo, da zaradi tega lahko pride do okužbe in tega načina ne odobravajo. Prav tako ne smete nikoli trgati dojenčkovih nohtov na silo, saj mu jih lahko v živo zatrgate, kar privede do vraščanja nohtov in drugih težav.

Najboljši čas za striženje nohtov je, ko dojenček spi, saj takrat ne more opletati z rokami in vam nagajati. Prav tako je priporočljivo to opraviti po kopanju, ko ima dojenček mehkejše nohte.

Kategorija:   dojenček, Dojenček in nega
Naslednji prispevek

Dojenčki naj bi vsaj do 3 leta spali skupaj z starši

13 novembra, 2018 0