Monday, July 15, 2024
Nekategorizirano
10 februarja, 2019

KAKO DOMA PREPREČITI SUH ZRAK?

By 0 1312 Views

Pozimi, ko zunaj pritiskajo temperature pod ničlo, ni lepšega, kot biti doma na toplem. Ogrevan dom pa prinaša tudi neprijetnost – suh zrak v stanovanju. Zaradi tega lahko nastopijo resne zdravstvene težave. A kako se ga znebiti?


Vlaga v zraku vpliva na naše počutje in se v času ogrevanja prostora lahko spusti tudi za polovico optimalne. Suh zrak, ki pri tem nastane, draži našo kožo in dihala, slabša absorpcijo in prenašanje kisika v ožilju. Temu sledita utrujenost in pomanjkanje zbranosti.
Suh zrak je zato potrebno nekako navlažiti, pri tem pa so optimalna rešitev vlažilci zraka.
Poznamo več vrst vlažilcev zraka, ki se med seboj razlikujejo glede na način, preko katerega višajo vlago (to lahko počnejo hlapno, parno ali ultrazvočno), glede na moč delovanje in zmogljivost, pa tudi glede na čas delovanja, glasnost in vzdrževanje.

Na kaj pa moramo biti pozorni pri nakupu?
1. Ali ga boste znali uporabljati: vlažilec mora biti preprost za uporabo in premikanje
2. Kam ga boste postavili: glede na velikost prostora morate izbrati tudi ustrezno zmogljivost vlažilca. Pri tem ni nujno, da večji rezervoar vode, navlaži več kvadratnih metrov prostora.
3. Čiščenje mora biti preprosto: vlažilec je potrebno redno vzdrževati, čistiti vodni kamen in menjavati filtre, da bo zrak karseda kakovosten
4. Higrostat: vlažilci z vgrajenim higrostatom se bodo izklopili, ko bo dosežena stopnja vlažnosti, ki jo želite v prostoru; če se prostor preveč navlaži, tvegate nastanek plesni
5. Tiho/hrupno delovanje: vlažilci zraka so namreč različno glasni

 

A. L.