Saturday, June 22, 2024

Obstaja ogromno načinov, kako izboljšati sposobnost učenja. Trenutno se nahajamo v situaciji, ko nekateri otroci zelo trpijo, predvsem iz socialnega vidika. Šola je kar nekaj časa potekala na daljavo, zaradi česar so učenci odnesli manj znanja. Če se vam zdi, da ima tudi vaš otrok težave, preizkusite spodnje nasvete.


Poskrbite, da se uči sproti

Veliko ljudi je takšnih, da se začnejo učiti šele dan ali dva pred izpitom oziroma testom in se tako v zelo kratkem času skušajo naučiti vso snov, ki je za izpit potrebna. Vendar pa raziskave kažejo, da je bolj efektivno, če svoje učenje enakomerno razporedimo že na nekaj dni prej in tako zadnji dan snov le še ponavljamo.

Vaja dela mojstra 

Glasbeniki vadijo svoje inštrumente, športniki trenirajo svoj šport, tudi učenci bi morali vaditi učenje. Če si želite biti sposobni zapomniti informacije, je najboljše, da trenirate svoj spomin. Zelo dobro je, če že doma pišete poskusne teste ali pa rešujete praktične vaje za vaš izpit.

Vsaka napaka naj bo za nekaj dobra – iz napak se vsi učimo, tudi odrasli

Ključno je, da naš spomin redno preizkušamo z reševanjem testom ali z ogovarjanjem na vprašanja. Pri tem pa se moramo zavedati, da ni pomembno, koliko časa potrebujemo, da pridemo do odgovora. Tudi če traja več minut, da se spomnimo določenega podatke, ni s tem nič narobe. Ko se doma učimo, je zelo pomembno, da naše odgovore tudi preverimo, saj se iz lastnih napak najlažje učimo. Raziščimo, kje v postopku razmišljanja smo se zmotili in zakaj smo naredili to napako, da je v prihodnje več ne bomo ponovili.