Thursday, May 23, 2024

Raziskovalci so iznašli metodo s katero lahko na kemijski način identificiramo kakovost posameznega spermija. Informacije o kakovosti in zdravju, pa so še kako potrebne in koristne pri izbiri spermija za oploditev jajčeca.


Lastnosti DNK se znotraj vsakega spermija, med procesom znanim pod imenom Ramanova spektroskopija, odkrivajo s pomočjo vibracij. Najkakovostnejše spermije nato ulovijo s pomočjo dveh laserskih žarkov.

»Med procesom naravne selekcije najmočnejši spermij prvi doseže jajčece. V našem projektu pa s pomočjo tehnologije, ki je zamenjala naravno selekcijo, izberemo spermij z najboljšo DNK. Kljub negodovanju pa tu ne govorimo o spočetju programiranih otrok. Z omenjeno metodo samo ugotovimo kakovost spermija in ne programiramo otroka recimo z modrimi očmi,« je dejal dr. Alistair Elfick, znanstvenik, ki je vodil projekt.

Znanstveniki upajo, da bo odkritje, biomedicinski oploditvi podvrženim parom, pomagalo pri samem uspehu oploditve, otroku pa ponudilo najboljše možne pogoje za začetek življenja.

Naslednji prispevek

Neplodnost: genetski vzroki

23 aprila, 2013 0